Grote Prijs voor Cees van Gelder uit Ridderkerk

Foto: Wim Huizer

Limoges is in de duivensport de klassieker van de vallende bladeren. Deze vlucht is niet van belang voor een kampioenschap of iets dergelijks, maar gewoon een wedstrijd voor duivenmelkers die het niet kunnen laten om nog een keer gewoon in te korven.

Omdat de organiserende club de gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan, komen er mensen op af die er meer dan een uur voor moeten rijden. De één korft duiven in die al bewezen hebben een mooie prijs te kunnen behalen. Anderen brengen duiven die nog een keer een kans krijgen om te bewijzen dat ze wel degelijk uit het goede hout gesneden zijn. Kortom een bont gezelschap met als gemeenschappelijk doel, nog één keer de degens te kruisen op een mooie overnacht vlucht.

Op de inkorfavond is het bijzonder gezellig, mede door de gratis mosselen. Er kan op deze vlucht ook een gokje gewaagd worden voor diverse geldprijzen. De commissie heeft tevens gezorgd voor een groot aantal gratis prijzen in natura, zodat niemand met lege handen naar huis hoeft te gaan.

De duiven werden vrijdagmiddag om twee uur gelost. De bedoeling is dat ze overnachten door – als het donker wordt – een hoog gelegen rustpunt op te zoeken. Bij het krieken van de dag gaan ze dan weer op de vleugels om de terugreis te vervolgen. Ook Cees van Gelder uit Ridderkerk was overgehaald om mee te doen op deze vlucht. Hij had twee goede duiven uitgezocht om de strijd aan te gaan. Omdat het af en toe voorkomt dat duiven in de nacht doorvliegen, had hij om zes uur ’s ochtends nog bij zijn hok gekeken of er geen duif thuis gekomen was. Maar het was op dat uur nog heel erg donker en er zat geen duif te wachten. Dus maar weer terug in bed en om zeven uur nog maar eens gekeken. Groot was zijn verbazing dat er toen wel een duif op hem zat te wachten.

Achteraf bleek ze er al bijna een half uur te zitten. Cees wint hiermee de eerste prijs van Limoges en daarmee de Grote Prijs van Koese Finance. Zaterdagmiddag was de prijsuitreiking in een sfeervolle ambiance. Uiteraard was er weer voor iedereen een lekker gebakken visje. Op bijgaande foto feliciteert sponsor Jaap Koese de winnaar Cees van Gelder. Eens te meer blijkt weer: duivensport, een prachtige hobby.

Reacties