Geef vuur geen enkele kans

Foto: Sam Fish

Tot en met 31 augustus van dit jaar is de brandweer op Goeree-Overflakkee 165 keer uitgerukt voor een brandmelding. Een opmerkelijk aantal, vooral als je bedenkt dat veel van deze situaties voorkomen hadden kunnen worden.

Door Sam Fish

Bij die 165 brandmeldingen zaten 17 gebouwbranden, 5 bijgebouwbranden, 11 brandgeruchten en vier nacontroles. De cijfers komen bij clustercommandant Hans Vroegindeweij vandaan. “Veel branden worden veroorzaakt door menselijk handelen en onvoorzichtigheid,” vertelt hij. “Maar er zijn natuurlijk ook technische oorzaken. Denk aan een brand in de wasdroger of stekkerdoos. Daarom is het zo goed dat het sinds vorig jaar verplicht is om rookmelders in huis te hangen. Want als je slaapt ruik je niets, maar je wordt wel wakker van geluid. Landelijk is er in oktober ook een campagne om iedereen te attenderen op de noodzaak van een rookmelder in de gang op elke verdieping. Er wordt dan ook aandacht besteed aan de rookmelders met lichtflitsen voor mensen die slechthorend of doof zijn.”

Gelukkig zijn er maatregelen die we zelf kunnen nemen om de kans op brand zo klein mogelijk te maken. “Check regelmatig de filter van je droger en afzuigkap en zorg dat je stekkerdozen niet stekkerdoos aan stekkerdoos verbindt. Laad je telefoon op voordat je gaan slapen. En als deze vol is, stekker eruit! Zorg ervoor dat je CV-ketel jaarlijks goed wordt onderhouden en let op met waar je kaarsen neerzet. Het zijn makkelijke maatregelen, maar het zijn veelvoorkomende oorzaken van brand.”

Daarnaast is het belangrijk om niet zelf zomaar in de meterkast te gaan knutselen. “Laat dat doen door een erkend bedrijf. Daar kun je ook een grote check aanvragen om te kijken of alles wel goed en veilig is.”

Niet als vroeger

Het is tegenwoordig even goed nadenken voor de brandweerlieden voordat ze gaan blussen. “Onze woningen hebben meer brandbare materialen dan vroeger het geval was,” laat Hans weten. “Meubels zijn van andere kwaliteit. Het zijn niet meer de eiken meubels van vroeger, maar vooral spaanplaat, schuimrubber en veel kunststof. Dat zorgt ervoor dat er veel rookontwikkeling is wat bluswerkzaamheden lastiger maakt.”

Extra maatregelen

Maar behalve goed opletten, kun je er ook voor zorgen dat je zelf al in kunt grijpen voordat de brand om zich heen grijpt. Slaat de vlam in de pan? Doe dan zachtjes en voorzichtig een passende deksel op de pan. De brand gaat dan uit. Blus dit nooit met water! Rook nooit in bed en bewaar lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen.

Wist je trouwens dat een elektrische fiets met lithium batterij ook in brand kan vliegen? “Dat kan gebeuren als de accu een klap heeft gehad, bijvoorbeeld na een val. Ook al ziet het eruit alsof er niets aan de hand is met de batterij, hij kan na een paar uur alsnog in brand vliegen. Dus is je fiets gevallen of heb je op een andere manier een klap gekregen? Laat hem dan controleren, ook zonder dat je schade ziet. Advies is ook om de accu op te laten als je er zicht op hebt. Is de accu vol? Trek dan meteen de stekker eruit! En ook in de ruimte waar je de accu oplaadt is een rookmelder zeer verstandig.

Wil je meer veiligheidstips? Kijk dan eens op www.rijnmondveilig.nl.

Kom vlammen

Gemiddeld rukt de brandweer op Goeree-Overflakkee zo’n 550 keer per jaar uit. Dat doen ze vrijwel allemaal op vrijwillige basis. Alleen bij Hetty’s in Den Bommel zitten beroepscollega’s tijdens kantooruren, de rest van de ploegen op het eiland zijn vrijwilligers. Zij doen dit naast hun betaalde baan en hun gezinsleven.

“Er zijn een aantal ploegen die echt zitten te springen om nieuwe leden,” vertelt Hans. “Stad aan ’t Haringvliet, Middelharnis/Sommelsdijk, Melissant, Herkingen, Stellendam en Goedereede hebben vacatureruimte. Maar ook andere dorpen komen graag in gesprek met enthousiastelingen, want er is altijd verloop. En deze oproep is echt niet alleen voor mannen, ook vrouwen zijn meer dan welkom om de teams te komen versterken. We hebben op dit moment op het hele eiland maar vier brandweervrouwen, dat mogen er best wat meer worden, als je het mij vraagt.”

Twijfel je of dit wel iets voor jou is? Elke aanmelder mag drie maanden meelopen met de oefenavonden. Dan kun je zien of je in het team past en of de werkzaamheden iets voor jou zijn. “Het is wel echt een heel dankbare job. Je vormt een team, je doet het samen en je helpt mensen die in nood zijn. Het is heel mooi en voldoenend werk, maar het moet wel bij je passen en daar kun je bij ons achter komen.” Wil jij de uitdaging aan gaan en meelopen? Kijk voor meer informatie op werkenbijvrr.nl/brandweer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen