Zo’n 3,5 miljoen mensen checken hun hack

Foto:

Al zo’n 3,5 miljoen mensen hebben op de website van de politie gekeken of cybercriminelen hun gegevens hebben gestolen.

Op donderdag stond de teller van #CheckJeHack nog op 1,6 miljoen mensen. En op woensdag 5 april maakte de politie bekend dat 17 Nederlanders zijn opgepakt voor betrokkenheid bij Genesis Market. Dat is een marktplaats waar online-identiteiten van zeker 2 miljoen mensen werden verhandeld. Zo’n 50.000 daarvan waren Nederlandse identiteiten.

Inmiddels hebben 8800 mensen het bericht gekregen dat hun gegevens inderdaad zijn gestolen. Dat is ruim 13 procent van de 50.000 getroffen Nederlanders. Op de website van de politie kan een e-mailadres worden ingevuld om na te gaan of dat adres en andere gegevens als wachtwoorden en creditcards zijn gestolen.

Neem stappen!

Cybersecuritybedrijf Computest was betrokken bij het onderzoek naar de onlinehandel. Zij geeft het dringende advies om een aantal stappen te nemen als iemands gegevens zijn gestolen. Allereerst is het belangrijk om uit te loggen bij alle accounts. “Denk met name aan je (werk)mail, PayPal-account en je accounts op cryptovalutaplatformen,” zegt Computest. Ook moet een computer volledig worden geherinstalleerd. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat de malware die de criminelen gebruiken helemaal van het apparaat verdwijnt. Dan pas kunnen wachtwoorden worden aangepast. Anders steelt de malware simpelweg de nieuwe wachtwoorden.

Cookieinstellingen