Politiecampagne: Je bent toch geen #pakketezel?!

Foto: Politie.nl

Om zelf buiten het zicht van de autoriteiten te blijven, zetten criminelen vaak anderen in om hun drugspakketten te versturen: pakketezels.

Deze pakketezels zijn in de praktijk veelal jongeren. Zij weten vaak niet dat er drugs in de pakketten zitten. Iedereen kan de vraag krijgen om een (drugs)pakket te verzenden. Dit heeft verstrekkende en persoonlijke gevolgen. Daarom wil de politie de jongeren bewust maken van dit gevaar. Ze zijn daarom op maandag 3 april gestart met een (online) preventiecampagne: ‘Je bent toch geen #pakketezel?!’.

Om jongeren bewust te maken dat iedereen de vraag kan krijgen een (drugs)pakket te verzenden en dat dit verstrekkende, persoonlijke gevolgen kan hebben, start de politie op maandag 3 april de (online) preventiecampagne: ‘Je bent toch geen #pakketezel?!’.

Drugspakket

Criminelen ronselen hun pakketezels op verschillende manieren. Dit doen zij in hun eigen omgeving en in de openbare ruimte, zoals op het schoolplein of bij postinleverpunten. Maar ze sturen ook vaak genoeg een bericht via social media. De ene crimineel vraagt het verzenden van drugs als vriendendienst en de ander brengt het als een manier om snel geld te verdienen.

Met het inleveren van een drugspakket maakt de verzender zich schuldig aan de export van verdovende middelen. Ook als je niet weet dat er drugs in het pakket zitten, ben je strafbaar. Lever daarom nooit een postpakket in voor een ander zonder dat je weet wat erin zit.

Risico’s

Pakketezels nemen, vaak tegen een relatief kleine vergoeding, het meeste risico. De sporen leiden namelijk rechtstreeks terug naar hen. Dat maakt de pakketezels voor de politie het makkelijkst te vinden. Naast dat zij zich begeven in een gevaarlijk crimineel milieu, lopen zij het risico op twaalf jaar cel en een strafblad. Een strafblad kan in de toekomst problemen geven bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Preventiecampagne: Je bent toch geen #pakketezel?!

Het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid gaat misbruik van de legale poststromen tegen. Dit doen ze onder meer door opsporingsonderzoek in te stellen naar de criminele samenwerkingsverbanden die deze drugspakketten verzenden. Maar ook door in te zetten op preventie. Om jongeren bewust te maken dat iedereen de vraag kan krijgen een pakketje met drugs te verzenden, dat het strafbaar is en verstrekkende gevolgen kan hebben, startte het PIT op maandag 3 april vanuit verschillende social media platformen en – kanalen met de preventiecampagne ‘Je bent toch geen #pakketezel?!’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen