Verdachte aangehouden voor betrokkenheid chemisch afval

Foto: Politie.nl

Een 54-jarige man uit Ooltgensplaat is dinsdagochtend vroeg in zijn woning aangehouden door de politie.

De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een drugslab en diefstallen. Er kwam informatie binnen bij de politie. Daarop startten agenten dinsdagochtend om 4.30 uur een onderzoek in een loods aan de Spuidijk. Tijdens dit onderzoek werd 400 liter chemisch afval gevonden. Ook stond er een gestolen crossmotor en een gestolen oldtimer.

Het chemisch afval is vernietigd. De motor en auto zijn veilig gesteld voor verder onderzoek.

Herken een drugsdumping

Het is niet voor het eerst dat er ergens drugsafval wordt gedumpt. En het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Daarom is het belangrijk om een drugsdumping te herkennen. Zo’n dumping is namelijk schadelijk voor mens en natuur. Hieronder daarom een overzicht van waar je op moet letten.

  • Drugsafval zit vaak in kunststof vaten. Denk aan grote tonnen of jerrycans. Het kan soms ook in metalen vaten of gasflessen zitten.
  • Criminelen dumpen het afval bijvoorbeeld langs de weg, in een bos of in een open veld. Soms zit het afval in een uitgebrande auto.
  • Het gaat vaak om voertuigen op een niet voor de hand liggende plaats. Denk aan een doodlopend weggetje, een bos of in een buitengebied. Maar let ook op personen die schichtig rondkijken en met hoge snelheid vertrekken.
  • Illegale dumpingen vinden vaak plaats in het donker.
  • Het gaat vaak om grote hoeveelheden die met bestelauto’s of kleine vrachtwagens worden vervoerd.
  • Drugsafval is vies en gevaarlijk spul. Criminelen dragen daarom vaak handschoenen bij het dumpen ervan.

Meld een dumping

Zie je een illegale dumping? Bel dan meteen de politie via 112. Zorg wel dat je eigen veiligheid voorop staat. Maak zo mogelijk foto’s, let hierbij wel op dat je niet flitst. Noteer nummerborden en maak een beschrijving van de wagens en personen. Je kunt dit ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Ben je zelf eigenaar van de grond waarop is gedumpt? Doe dan ook officieel aangifte bij de politie. Als de dader bekend is, kan de schade verhaald worden. De dumper moet de schade dan terugbetalen. Zonder aangifte is er wettelijk gezien geen gedupeerde.

Bron: Politie.nl 

Cookieinstellingen