Zuid-Holland heeft hoogste aantal woningbranden

Foto: Pixabay; JamesRein

Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 1.626 woningbranden in Zuid-Holland.

De provincie heeft hiermee landelijk het hoogste aantal woningbranden. Het aantal is 7,3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om zo’n 1.515 meldingen van branden in huis. Vooral in Rotterdam, Den Haag en Gouda had de brandweer het vorig jaar veel drukker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

Grootste stijging in Rotterdam

Nergens in Zuid-Holland steeg het aantal woningbranden zo hard als in Rotterdam. Er waren hier vorig jaar 59 meer branden dan in 2021. Ook in Den Haag ging het vaker mis. De top 5 gemeenten in Zuid-Holland met de sterkste absolute stijging is als volgt:

  • Rotterdam (+59 woningbranden)
  • Den Haag (+27 woningbranden)
  • Gouda (+14 woningbranden)
  • Westland en Goeree-Overflakkee (+11 woningbranden)
  • Alphen aan den Rijn (+9 woningbranden)

Voor een aantal Zuid-Hollandse gemeenten is er beter nieuws. Daar waren vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Dordrecht was de afname het sterkst. Daar waren in 2022 in totaal 16 minder meldingen dan in 2021. Ook in Molenlanden (-11) en in Papendrecht (-10) was een dalend aantal woningbranden.

9,4 meldingen per 10.000 woningen

Gemiddeld waren er vorig jaar 9,4 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Zuid-Holland. Hiermee valt de provincie net onder het landelijk gemiddelde. Dat gemiddelde ligt op 9,6 woningbranden per 10.000 woningen.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Goeree-Overflakkee het aantal meldingen veel hoger. In 2022 waren hier 14 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Hardinxveld-Giessendam (13) en Den Haag, Alblasserdam en Molenlanden (12) was het aantal meldingen groot. “Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen. Zij stemmen de premie hierop af,” vertelt Michel Ypma. Hij is Expert woonverzekeringen bij Independer. “Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk.”

Cookieinstellingen