Aanhouding voor vernielen beschermd natuurgebied

Foto: Pixabay; rexmedlen

Een 47-jarige man uit Nieuw Vossemeer is op 26 oktober aangehouden voor het vernietigen van een deel van een beschermd natuurgebied.

Het gaat om natuurgebied de Ventjager in Ooltgensplaat. Team Milieu van de Dienst Regionale Recherche kwam de man op het spoor. Ze kregen namelijk een melding van een boswachter van Staatsbosbeheer. De boswachter ontdekte in juni dat bij drie gedeelten van het natuurgebied de begroeiing was verwijderd. Dit was vervangen door toen nog kleine hennepplantjes. De Ventjager is onderdeel van het Natura 2000-gebied Haringvliet. Dit gebied maakt deel uit van een Europees netwerk van Natura 2000-gebieden. Deze zijn belangrijk vanwege het behoud van flora en fauna en daarmee het klimaat.

Staatsbosbeheer

Uit onderzoek bleek dat er vermoedelijk meerdere personen betrokken waren bij de vernielingen. Door een nauwe samenwerking met team milieu en de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid kon de verwachte worden aangehouden. De man is twee dagen na zijn aanhouding vrijgelaten. Hij verwacht het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid af. Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, sluit het team meer aanhoudingen niet uit.

Hennep kweken 

Het kweken van hennep in (beschermde) natuurgebieden is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Daarbij wordt forse en vaak blijvende schade aan de natuur aangebracht. Zo is in juni 2021 ook een kwekerij aangetroffen in een Natura 2000-gebied. Toen ging het om de Zeehondenplaat bij Strijensas in de Hoeksche Waard. Hier zijn toen twee verdachten voor aangehouden. Het vernietigen van een natuurgebied en het in stand houden hiervan is een economisch misdrijf. Hier staat vier jaar gevangenisstraf op.

Bron: Politie.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen