Heb jij een Medisch ID op je mobiele telefoon?

Foto: Pexels; Negative Space

Zo goed als iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon. De meeste telefoons zijn smartphones en die kunnen toch goede dingen.

Zo maakt de politie via Facebook iedereen attent op het Medische ID op je mobiele telefoon. Door deze in te stellen kunnen hulpverleners heel snel zien wie je bent. Maar ze kunnen ook je medische geschiedenis zien én erachter komen wie je SOS-contactpersonen zijn. Daarnaast maakt het instellen van een Medisch ID het makkelijker om een gevonden telefoon terug bij de eigenaar te krijgen.

Er zijn twee soorten smartphones, Apple en Androids. We hebben voor beide telefoons even de gegevens op een rijtje gezet.

Android

Bij Android moet je de volgende stappen zetten om je Medisch ID in te stellen. Ga naar de contacten in je telefoon. Als het goed is staat jouw eigen naam helemaal bovenaan. Tik daarop en ga vervolgens naar het tabje ‘noodgevallen’. Als je hier nog niets hebt ingevuld, dan staat er ‘noodinformatie aanmaken’. Hier kun je alles invullen wat belangrijk is. Je adres, bloedgroep, allergieën, medicijnen en zelfs of je orgaandonor bent. Je kunt daar dus ook contactpersonen toevoegen voor noodgevallen.

Als een hulpverlener jouw telefoon in handen heeft op het moment dat het nodig is, gaan ze je telefoon proberen te ontgrendelen. Als deze is beveiligd, dan komt er ‘Noodoproep’ in beeld te staan. Via daar kunnen ze jouw noodcontacten terugvinden.

Het blijkt overigens dat niet elke Android-telefoon hetzelfde is. Zo werkt dit bij de Oppo telefoons net even anders. Is bovenstaande niet de manier voor jouw telefoon? Zoek dan in je telefoon even op ‘Medische gegevens’. Zo zou je er ook moeten komen.

Apple

Voor Apple werkt het net even anders. Hier moet je de Gezondheids-app openen en naar ‘Overzicht’ gaan. Tik rechtsboven op je profielfoto en tik onder je profielafbeelding op ‘Medische ID’. Rechts bovenin kun je vervolgens op het knopje ‘Wijzig’ drukken. Als je je Medische ID toegankelijk wil maken vanaf het toegangsscherm van de iPhone, schakel dan ‘Toon bij vergrendeling’ in. Via ‘Wijzig’ kun je ook SOS-contactpersonen toevoegen. Per contact kun je ook aangeven wat de relatie is met deze persoon.

Wil je de medische gegevens zien op een Apple telefoon? Ga dan naar het ontgrendelscherm en klik daar op ‘noodgeval’. Vervolgens kun je daar klikken op het Medische ID.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen