SGP-fractie stelt vragen over brandweerzorg

Foto: PR Brandweer Ouddorp

De SGP heeft verontrustende berichten gekregen vanuit het Ouddorpse brandweerkorps. Het gaat over het weghalen van de blusaanhanger.

De aanhanger is in het verleden aangeschaft om snel te kunnen handelen bij alarmering van branden. Bijvoorbeeld op campings of in moeilijk bereikbare gebieden. SGP-woordvoerder Peter Grinwis stelde afgelopen week schriftelijke vragen aan het college over dit onderwerp.

De blusaanhanger is uitgevoerd met de One Seen Drukluchtschuin. Deze is ook zeer effectief gebleken bij het blussen van branden. Het schuim zorgt voor een snelle knock-down. Het verlaagt de schade aan eigendommen door een lager watergebruik. Een bijkomend voordeel is dat dit apparaat op plekken kan komen waar de Tank Auto Spuit niet (snel) kan komen. De aanhanger wordt bijvoorbeeld ingezet voor scheepsbrandbestrijding op de Deltahaven in Stellendam.

Snelheid en slagkracht is essentieel. De brandweervrijwilligers geven aan dat door de aanhanger, de kwaliteit van brandweerzorg beter gewaarborgd is. Volgens hen is het zelfs toegenomen. Het lijkt de SGP dan ook niet verstandig om dit gereedschap weg te halen. Zeker als er geen volwaardig alternatief is.

Vragen

De SGP heeft nu een aantal vragen. Ze willen graag weten wat de reden is dat de Veiligheidsregio (VRR) nu van mening is dat deze blusaanhanger niet meer nodig is. Verder wil de fractie weten of men voldoende inzicht heeft in de bereikbaarheid van de diverse parken op de kop. En of de lokale brandweervrijwilligers inspraak hebben in het daarvoor benodigde blusmateriaal. De vraag is ook of er een alternatief voor handen is om calamiteiten op recreatieparken te kunnen bestrijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen