Laat je hond niet zomaar zwemmen in open water!

Foto: Pexels; Blue Bird

We willen met dit weer allemaal een duik nemen om af te koelen. Dat geldt misschien ook voor je hond. Maar laat deze niet zomaar overal zwemmen in open water!

Het meldnummer voor dierenmishandeling waarschuwt vooral over stilstaand water. Dit is vanwege het gevaar voor botulisme. Neem contact op met de dierenarts als het dier ziek wordt. Dat is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. Dat is hetzelfde gif dat wordt gebruikt bij een Botox-behandeling. Het zorgt voor een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier.

Een dier dat te veel gif binnenkrijgt, raakt verlamd. De eerste verschijnselen worden meestal na een halve dag tot drie dagen zichtbaar, maar het kan twee tot acht dagen duren tot de problemen maximaal zijn. De symptomen zijn misselijkheid, overgeven en diarree, moeheid en algehele zwakte, stijf lopen, spierslapte of verlamming en problemen met poepen en plassen. Uitdroging en moeite met ademen kunnen tot het overlijden leiden.

Cookieinstellingen