Duinbrand Ouddorp vannacht volledig geblust

Foto: Pixabay; JamesRein

De duinbrand bij de Brouwersdam in Ouddorp is vannacht volledig geblust. Rond 02.00 uur vannacht heeft iedereen de locatie kunnen verlaten.

Door Sam Fish 

Op dinsdagmiddag rond 16.00 uur brak de brand uit in de duinen. Het duurde niet lang voordat er werd opgeschaald. Door de droogte van de afgelopen maanden én de wind die er stond, was de kans op uitbreiding van de brand erg groot. In totaal kwamen 20 blusgroepen helpen bij het blussen en kwam er hulp van een helikopter van defensie. Die kan met een bambi bucket in een keer 2500 liter water dumpen. Dat is in totaal zo’n 26 keer gedaan en het was succesvol.

Uiteindelijk kwam er ook nog hulp uit Twente. Een team dat gespecialiseerd is in natuurbranden kwam de lokale blusgroepen helpen met de rest van de brand. Die is dus uiteindelijk om 2 uur vannacht helemaal geblust.

Verdere werkzaamheden 

De N57 is gisteravond alweer geopend. Vandaag wordt er gekeken wat de schade precies is aan het gebied. Ook wordt er vandaag overgebleven materiaal opgeruimd. Dit zou nog voor wat oponthoud kunnen zorgen. Houd hier rekening mee als je die kans op moet. Geef hulpdiensten de ruimte en ga niet te dichtbij kijken naar de schade.

Voorkom natuurbranden

Een natuurbrand hoeft niet altijd aangestoken te worden. Dit kan ook per ongeluk gebeuren. Zeker met de droogte van de afgelopen maanden is iets kleins al verantwoordelijk voor iets groots. Het ongeluk zit in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan een flesje bier of alleen al een scherf ervan. Dat glas moet echt niet in de natuur blijven slingeren. Niet alleen is het milieuvervuiling. Het kan ook nog eens zorgen voor natuurbrand. Het flesje kan namelijk dienst doen als vergrootglas. En als dat gebeurt gaat het smeulen en kan het uitlopen op erger.

Door de droge natuur gaat een klein brandje een heel eind mee. Dit kan ook al gebeuren door een warme uitlaat op een droog stukje gras. Of een sigaret in de berm die niet helemaal uitgetrapt is.

Cookieinstellingen