VIDEO – Grote duinbrand bij Ouddorp gaande

Foto: Hub Hamers

Bij de Brouwersdam in Ouddorp is er brand uitgebroken in het duingebied. De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse om het vuur te doven.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vraagt mensen om hulpdiensten de ruimte te geven. Ook is het advies om uit de rook te blijven. De brandweer zet extra mensen en materieel in voor waterwinning. Zo hopen ze de brand sneller te kunnen bestrijden. Door de droogte is het risico op uitbreiding groot.

Er is inmiddels een GRIP-2 afgekondigd door de hulpdiensten. Vakantiepark De Eco Punt is gedeeltelijk ontruimd. Als er meer te melden valt over de brand, dan wordt dit artikel aangepast. Hoewel deze situatie natuurlijk uniek is door de droogte, heeft de brandweer hier een paar jaar geleden nog voor geoefend.

Update 22.45 uur

Samen met het natuurbrandbestrijdingsteam maakt de brandweer de laatste resten van de brand uit. De N57 wordt weer vrijgegeven. De brandweer verwacht hier de rest van de nacht nog aanwezig te zijn.

Update 20.55 uur 

De inzet van de blushelikopter is succesvol. Het blussen van het terrein zal worden voortgezet door teams uit de regio Twente die gespecialiseerd zijn in natuurbrandbestrijding.

Update 19.45 uur 

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er sprake is van brandstichting.

Update 19.25 uur

Het vakantiepark Eco de Punt hoeft niet ontruimd te worden; het park is bereikbaar en te verlaten. De N57 is nog steeds afgesloten maar levert op dit moment geen lange files of problemen op. Over enkele ogenblikken zal ook de blushelikopter van defensie gaan ondersteunen met het blussen. Defensie.nl meldt hierover het volgende:

Een Cougar-transporthelikopter is zojuist opgestegen om te helpen bij het blussen van een grote brand in de duinen bij Brouwersdam. Het militaire toestel bestrijdt het vuur via een zogenoemde bambi bucket waarmee steeds 2.500 liter water wordt gedropt.

Update 18.45 uur

De brandweer zet alles op alles om te voorkomen dat de brand uitbreidt naar het RTM museum Ouddorp en het vakantiepark. Er zijn geen slachtoffers. Bewoners van het vakantiepark worden opgevangen in de sporthal aan de Dorpstienden-Ouddorp. De N57 is tussen Port Zélande en Ouddorp dicht

Update 17.35 uur

Om voldoende bluswater te krijgen zijn vier dompelpompen gealarmeerd. Deze leveren 7000 l/min. Er is veel bluswater ter plaatse nodig. Ook een blushelikopter van defensie is gealarmeerd.

Bron: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Cookieinstellingen