Game om jongeren bewuster te maken van XTC-wereld

Foto: Politie.nl

De politie heeft een game ontwikkeld om jongeren bewuster te maken van de wereld achter XTC. De game stimuleert jongeren om het gesprek te starten over synthetische drugs.

“Nederland is wereldwijd topproducer van synthetische drugs. Op Europees niveau is Nederland topconsument,” vertelt Marloes Lippens. Zij is portefeuillehouder synthetische drugs in de Eenheid Oost-Brabant. “XTC gebruiken wordt in Nederland steeds meer gezien als ‘mainstream’. De groeiende illegale productie lijkt ook onverzadigbaar. Gebruikers staan niet stil bij de schade die een in hun ogen ‘onschuldig’ pilletje kan aanrichten. De vaak gewelddadige wereld achter drugs is voor hen niet zichtbaar, of te ver van hun bed.”

Waarom een game?

Om iets aan de situatie te veranderen is de politie samen met jongeren rond de tekentafel gaan zitten. “Wat weten ze van XTC en wat weten ze niet? Wat willen ze weten en hoe willen ze dat te weten komen? Daarop ontstond de XTC-game,” legt Lippens uit. “Een serious game waarin de politie niet expliciet zegt wat goed of slecht is. De lichte vormgeving en het onderwerp zorgen voor een ongemakkelijk gevoel bij de gamer. Dat zorgt ervoor dat de speler wordt aangezet tot nadenken. Ze worden gestimuleerd om te praten over XTC, met vrienden, ouders en leraren.”

Wie het spel speelt komt terecht in een festivalomgeving. De gamer krijgt ‘een rondleiding’ door de gehele keten van de XTC-productie. Van het inkopen van grondstoffen en het maken van de pillen. Tot het dumpen van drugsafval, dealen en het gebruiken op een festival.

Lancering

Tijdens de ontwikkeling gaven jongeren aan dat de communicatie vanuit de overheid snel belerend is. Ze kiezen er daarom voor om de overheid te negeren. Om de doelgroep onbevooroordeeld te laten spelen, is het spel in november 2021 gelanceerd. Het spel is inmiddels al ruim 8000 keer gespeeld. Pas op 1 februari maakte de politie bekend dat het spel bij hen vandaan kwam.

Ben je benieuwd geworden naar het spel? Kijk dan op www.ikxtcwatjijnietziet.nl. Je kunt via die website spelen op je telefoon, tablet of computer.

Cookieinstellingen