Schuurtjes en kelderboxen vaak slecht beveiligd

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

De afgelopen maanden hebben we allemaal vaker thuis gewerkt. Toch zijn de inbraken in schuurtjes en kelderboxen toegenomen.

Coen Staal is de voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventieweken. Hij vindt het voor inbrekers een logische stap. “Ze zoeken altijd naar de zwakste schakel,” verklaart hij. “Als veel mensen thuiswerken ligt een woonhuis minder voor de huis. Ze proberen het dan bij een schuurtje, berging of kelderbox. Daar hebben mensen vaak minder zicht op.”

Slechts 30 procent van deze ruimten is beveiligd met een goed slot. Slechts één op de tien heeft een bijzetslot. “We merken in de praktijk bovendien dat het vaak teveel moeite schijnt te zijn om twee sloten te sluiten. Dat bijzetslot wordt dus meestal niet gebruikt,” vertelt Staal. “Dat is jammer. Want uit ons onderzoekt blijkt dat de waarde van een schuur of kelderbox erg kan oplopen. Soms is de inhoud ervan wel 7000 euro waard. Denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen.”

Onvoldoende kennis

Volgens Coen denken veel mensen dat een stevig slot voldoende is om een inbreker tegen te houden. “Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de mensen denkt dat hun schuurtje of box wel goed beveiligd is. Maar bij 70 procent blijkt dit niet het geval. Daarom hebben we op ons voorlichtingsplatform meer informatie geplaatst.”

Op dat platform kun je terecht voor advies over betere beveiliging. De website is volledig merk-onafhankelijk. En door het invullen van je postcode kun je makkelijk en snel zien bij welke zaken je terecht kunt voor goede beveiliging.

Bewuster beveiligd

De afgelopen 5 jaar zijn het aantal inbraken en pogingen daartoe met meer dan 50 procent gedaald. Op dit moment zijn het minder dan 40.000 inbraken per jaar. Dat houdt is dat er nog steeds elk uur 4 tot 5 pogingen worden gedaan tot inbraak. Toch zijn mensen wel steeds betere maatregelen gaan nemen. Dat komt mede door de campagne van de overheid met het zwaailichtje (“ik blijf het toch zeggen hoor!”). Maar ook door de tips op www.inbraakmislukt.nl.

“Vijf jaar geleden was nog 1 op de 5 deuren goed beveiligd, gaat dat richting de 60 tot 70 procent. Maar de schuurtjes en kelderboxen blijven dus sterk achter,” aldus Staal.

Cilindertrekbeveiliging

Bij cilindertrekken schroeft de inbreker een stalen schroef in de cilinder (sleutelgat). Daar plaatst hij vervolgens een cilindertrekker op, of een grootbreekijzer. Daarmee wordt zoveel trekkracht uitgeoefend, dat de cilinder op het zwakste punt afbreekt. En zo zijn ze binnen no-time in je huis.

Het is mogelijk een beslag te plaatsen, dat is voorzien van een stalen plaatje over de cilinder. Zo houd je alleen een gleuf over voor je sleutel en kan de cilinder er niet meer uitgetrokken worden. Dit kost ongeveer 60 tot 80 euro, maar kan een hoop leed, en schade, besparen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen