21.000 euro boete voor filmen van ongeluk

Foto: Afbeelding van Markus Winkler via Pixabay

Je ziet het bijna altijd als er een ongeluk is gebeurd; fotograferende en filmende omstanders. Dat moet nu eigenlijk wel stoppen.

Om dit probleem tegen te gaan moet er voortaan een straf worden uitgedeeld. Het gaat om een boete van 21.000 euro of zelfs een celstraf. Dat is in ieder geval waar CDA, PvdA en GroenLinks voor pleiten in een initiatiefwetsvoorstel.

Met zo’n wet moeten mensen die kwetsbaar, hulpbehoevend of zelfs overleden in de openbare ruimte liggen, beter worden beschermd.

Onacceptabel

Deze initiatiefwet komt niet zomaar uit het nieuts. Madeleine van Toorenburg is Tweede Kamerlid voor het CDA. Zij is bezig met het initiatief sinds een aantal omstanders de slachtoffers van een ongeluk op de A58 filmden. Dit gebeurde in 2018. “Het is onacceptabel dat dit nog altijd zomaar kan gebeuren,” schrijven de initiatiefnemers in de wet. “Op dit moment staat er vrijwel niets in de weg om beelden van deze slachtoffers openbaar te maken. Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy. Het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

Volgens de initiatiefnemers steken ‘omstanders zelf geen hand uit’ naar slachtoffers. “Behalve naar hun telefoon om het drama vast te fotograferen of filmen. Dit fotograferen of filmen is op zichzelf al afkeurenswaardig. Maar het publiekelijk delen van de beelden, wat in de praktijk veel voorkomt, is ronduit onacceptabel.”

Nog niet strafbaar

Er zijn al eerder wel boetes uitgedeeld voor het maken van foto’s of filmpjes. In deze gevallen hinderden de omstanders de hulpverleners. Het online plaatsen van de beelden is nu nog niet apart strafbaar.

In 2018 voerde het Rode Kruis de campagne ‘Niet filmen maar helpen’.

Bron: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond