Aantal woninginbraken bijna op oude niveau

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Door de corona-crisis zaten veel mensen thuis. Dat zorgde voor een aanzienlijke dip in het aantal woninginbraken. Helaas is dat aantal weer bijna terug op het oude niveau.

Afgelopen week werd volgens de politie in Nederland 510 keer ingebroken. Dat zijn 60 inbraken minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de intelligente lockdown werd er 6951 keer ingebroken. En dat waren er vorig jaar ruim 11.000. Het corona-virus zorgde dus voor een daling van 37 procent.

Thuiswerken

Het aantal inbraken daalde fors toen veel Nederlanders thuis gingen werken. Eind april lag het aantal woninginbraken 60 procent lager dan een jaar eerder. In de week van 27 april tot 3 mei werd 294 keer aangifte gedaan. In 2019 waren het er in diezelfde week 731.

Echter loopt het aantal inbraken sinds de versoepeling van de regels weer op. Toch lag het aantal woninginbraken halverwege mei nog steeds een kwart lager dan normaal.

Versoepelingen

“Door de versoepelingen gaan meer mensen naar hun werk en wordt het drukker op de weg. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen,” zegt Sybren van der Velden tegen het AD. Hij is projectleider woninginbraak bij de nationale politie. Volgens hem vermijden inbrekers confrontatie en geweld, in tegenstelling tot straatrovers. “Ze willen snel naar binnen en naar buiten. Als mensen dus thuis zijn, blijven ze weg.”

Cookieinstellingen