Bekeuringen voor herrierijders Koningsdag

Foto: PR Politie Nederland

Het is traditie op Goeree-Overflakkee dat er op Koningsdagochtend met de brommers wordt gereden. Het doel? Zo veel mogelijk herrie maken!

Door Sam Fish

De politie en de gemeente hadden samen met de organisatoren van de Luilakviering in Ouddorp opgeroepen om niet te komen. “Toch zijn er een aantal jongeren geweest die het nodig vonden ook in deze tijd de traditie Luilakviering door te zetten,” schrijft de politie op Facebook.

Bekeuring

“Ze zijn uiteraard getrakteerd op een aantal bekeuringen,” staat in het bericht. De jongeren zijn echter niet bekeurd voor het samenscholen volgens de noodverordening. Ze kregen de bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en het afplakken van het kenteken.

Luilakviering

De luilakviering is vooral iets dat in de noordelijke provincies wordt gevierd met hier en daar een uitschieter. Het gaat erom dat langslapers met veel kabaal worden wakker gemaakt. In de andere gebieden van Nederland gebeurt dit ook vooral met Pinksteren.

Op Goeree-Overflakkee is dit dus de traditie met Koningsdag en vroeger Koninginnedag. Al heeft het hier wel een kleinere vorm. In veel plekken gaat het ook gepaard met het aanbrengen van ‘versieringen’. Denk daarbij aan wc-papier. En er is een echt Luilakvieringslied.

Hier op het eiland gaat het er vooral om dat er wordt rondgereden met zoveel mogelijk herrie. Dit wordt vooral veroorzaakt door het verwijderen van de geluidsdemper op de uitlaat.