Nieuwe bedragen voor snelheidsboetes zijn bekend

Foto: Image by Florian Kurz from Pixabay

Vorig jaar werd er aangekondigd dat in Nederland de maximale snelheid verlaagd wordt. Op veel plekken is dat 100 kilometer per uur, soms nóg lager.

Door Sam Fish

Die nieuwe snelheid zou ingaan op maandag 16 maart, maar nu blijkt dat toch eerder te gaan gebeuren. Op veel plekken zijn de nieuwe verkeersborden al neergezet. Die zijn nu nog afgeplakt, maar zodra de opdruk zichtbaar is gelden ze. En dat is op veel plekken al op vrijdag 13 maart het geval.

Boetes

En houd je aan die nieuwe snelheid, want de politie knijpt geen oogje toe. Als het bord zegt 100, dan mag je maar 100, wat de datum ook is. En om daad bij woord te voegen zijn de nieuwe snelheidsboetes bekend gemaakt.

Rijd je 5 kilometer te hard? Dan gaat je dat 35 euro kosten. Voor 10 km per uur te hard is dat al 64 euro. Ga je 15 kilometer per uur over het limiet heen dan krijg je een boete van 121 euro. Voor 20 kilometer per uur is dat 174 euro. De boete is € 232,- als je 25 kilometer per uur te hard rijdt. Voor 30 en 35 kilometer per uur te hard zijn de boetes 297 en 372 euro.

Ga je meer dan 35 kilometer per uur te hard? Dan krijg je een strafbeschikking. Dat is een straf die wordt opgelegd zonder tussenkomst van een rechter. Deze is er in de vorm van een geldboete, maar het kan ook een taakstraf, rijontzegging of in beslag name zijn.

Houd je dus aan de nieuwe snelheidsregels, anders wordt het een duur grapje.