Geheel in stijl zoals dat altijd bij Albert gaat, werd dat gedaan met een show. Want het hoeft echt geen themaweek te zijn om een feestje te bouwen op de J.C. van Gent.
Door Sam Fish
Voor de leerkrachten was er deze ochtend een speciale dresscode. Albert staat binnen de school bekend om zijn colbertjes en dus hebben de leerkrachten deze ochtend een colbertje aan uit zijn eigen kast. Sommigen hebben zelfs een masker op. Dat heeft alles te maken met de show die werd opgevoerd om op zoek te gaan naar de enige echte Albert Tönissen.
Maar het afscheid vanmorgen is niet het eerste afscheidsfeestje voor Albert. Afgelopen zaterdag was er ook al een afscheidsfeest. Daar was Sempre Crescendo ook aanwezig en die hebben de Meester Albert Mars voor hem gecomponeerd. En daar werd deze ochtend ook mee begonnen.
Albert Tönissen was 47 jaar leerkracht, waarvan de meeste jaren op de J.C. van Gent. Hij heeft daar een stempel op gedrukt en maakte het een thuis voor alle kinderen die daar leskregen. Elke leerling en elke ouder kent Albert bij naam. En dat hij nu met pensioen gaat, wordt een gemis voor iedereen die de school liefheeft. En dus besloot de school hem niet zomaar te laten gaan. Ze besloten hem te eren. En daarvoor werd een bijzondere gast uitgenodigd: burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.
“Wat fijn dat ik hier vanmorgen bij jullie op het schoolplein mag zijn bij het afscheid van Meester Albert Tönissen”, begon ze haar toespraak. “Want, beste Meester Albert, nu is het echt zover, na 47 jaar afscheid nemen van obs J.C. van Gent. U gaat genieten van uw pensioen. Ik heb begrepen dat u destijds voor uw baan hier naartoe bent verhuisd vanuit Brabant. Daar hebben wij een gelijkenis, want dat heb ik ook gedaan. 47 jaar, daar moet ik echt eventjes bij stilstaan. Want 47 jaar, dat is echt een hele lange tijd. En wat u allemaal hebt gedaan en hebt betekend voor de kinderen en de ouders, voor de collega’s, is echt heel bijzonder te noemen. Dat doen niet veel mensen u na. U was er altijd, u bleef ook altijd, heb ik mij laten vertellen. Ook op het moment dat u ontzettend veel hoofdpijn had. Dan trok u zich even terug en na een poosje was u er weer. Dat is echt karakter.”
Vanaf 2008 tot heden leidde Albert de J.C. van Gent in Sommelsdijk en obs de Inktvis in Dirksland. “Dat deed u op zeer uitzonderlijke wijze”, ging de burgemeester verder. “Uw deur staat altijd open voor ouders, kinderen en collega’s. U bent een klankbord, een vraagbaak, een adviseur inzake relationele en pedagogische uitdagingen. Het feit dat u alle kinderen en alle ouders bij naam kent, dat geeft aan hoe betrokken en hoe empathisch u bent. Elke ochtend maakt u contact met kinderen en ouders door bij de entree te staan en iedereen te begroeten. En dat heeft u al die tijd volgehouden, dat vind ik ontzettend knap. En laten we het maar niet hebben over de uren die u heeft gemaakt. Soms waren het weken van meer dan 50-60 uur. U heeft een warm en sociaal hart, u heeft hiermee veel harten veroverd, van ouders en kinderen en mensen om u heen. En het laat zien dat u grote liefde heeft voor mensen en het werk dat u hier doet. En het is uw overtuiging dat kinderen pas tot leren komen in een sfeer van gehoord en gezien worden. En als dat gebeurt, dan geniet u ervan om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige jonge mensen in onze maatschappij.”
“U heeft al die jaren in de levens van vele kinderen en ouders een zeer belangrijke rol vervuld. En ik ben daar als burgemeester ontzettend trots op, maar ik ben u daar ook heel dankbaar voor. En in enkele gevallen mag dit soort uitzonderlijk presteren beloond worden met een gemeentepenning. Als dank en waardering voor de vele uren die u van grote betekenis was voor onze lokale samenleving. Een gemeentepenning is een blijk van waardering voor een persoon of instelling die zich voor de gemeente of plaatselijke gemeenschap op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt. En mede om die reden ben ik ook hier, voor de uitreiking van de gemeentepenning aan u. En namens het gemeentebestuur wil ik u nogmaals heel hartelijk bedanken voor uw inzet. En ik wens u ontzettend veel plezier met uw pensioen. Ik kan me niet voorstellen dat u nu gaat stilzitten, dus er valt ongetwijfeld wel weer iets anders op uw pad.”
Albert had eerder aangegeven geen lintje te willen, want werken in het onderwijs doe je nooit alleen. Maar voor het krijgen van de gemeentepenning is hij toch dankbaar. En zelfs een beetje ontroerd door de woorden van de burgemeester. “Ik ben heel erg blij met het bezoek van de burgemeester”, gaf hij aan. “Al had ze niks meegenomen, dan had ik het ook al een hele eer gevonden. Maar de waardering die ik krijg van de gemeente, van waar ik woon, dat is heel bijzonder. Ik weet dat deze niet vaak wordt uitgereikt. Ik ben hier ontzettend blij mee. En in deze mooie penning zie ik ook de waardering van de gemeente voor alle scholen en voor alle teams die hebben gezorgd dat ik kon zijn zoals ik ben. Dat kan alleen als ik ouders om me heen zie, en als ik kinderen om me heen heb. Die kinderen hebben ervoor gezorgd dat ik 47 jaar lang met heel veel plezier in het onderwijs gewerkt heb. Dus dankjulliewel allemaal.”
Maar dat is niet alles. Naast een zee aan bloemen en de Zilveren gemeentepenning, kreeg Albert nog andere cadeaus. Zo kreeg hij een gloednieuwe fiets en kleine schilderijtjes van spelende kinderen. “Met de fiets ga ik door het dorp crossen, misschien wel met een helm op. Maar deze schilderijtjes komen in mijn huis. Als ik jullie dan mis, kan ik daar even naar kijken. Ik wil jullie allemaal zo ontzettend bedanken voor alles. Voor alle jaren, voor de lieve woorden, kaarten en cadeautjes. Dankjulliewel. Ik ga jullie stuk voor stuk missen.”