Beroepscampus geeft extra aandacht aan taal

20 mrt , 9:23 Onderwijs
dsc06045
RGO Beroepscampus

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone.

Uit een studie uit december 2023 bleek zelfs dat één op de drie 15-jarige jongeren in Nederland onvoldoende leesvaardigheid heeft. Het is dus belangrijk dat er al op jonge leeftijd goed gekeken wordt naar de taalontwikkeling van kinderen. Daarbij is het ook belangrijk om de ouders hierbij te betrekken. Bij RGO Beroepscampus is veel aandacht voor taalontwikkeling. De school herkent dat er leerlingen zijn die bijvoorbeeld heel goed zijn in de praktijkvakken, maar soms moeite hebben met lezen en met het toepassen van school- en beroepswoorden.

Taal kan je als docent bij alle vakken centraal stellen. Niet alleen bij Nederlands. Om de leerlingen goed te kunnen begeleiden, volgen de docenten diverse workshops. Denk hierbij aan werken aan woordenschat, versterken van de spreekvaardigheid van leerlingen, beter formuleren van toetsvragen en het motiveren van lezen.

Voorlezen is voor alle leeftijden

Vorige maand vonden de Nationale Voorleesdagen plaats. Deze zijn tot nu toe nog met name gericht op kinderen van 0-11 jaar. Zonde, zo vinden ze bij RGO Beroepscampus. Voorlezen aan jongeren helpt leerlingen om een beeld bij een boek te krijgen. En daarbij stimuleert het de leeshonger.

“We willen onze leerlingen laten ervaren dat lezen leuk is”, vertelt docent Kirsten Kiela. “Wat je leest, maakt daarbij niet eens zoveel uit. Lezen brengt je zo veel!” Tijdens de lessen Nederlands, Engels, Duits wordt aan het begin van elke les 15 minuten voorgelezen.

Schoolbibliotheek

Speciaal voor de leerlingen heeft RGO Beroepscampus onlangs een grote boekenkast geplaatst. Deze is voorzien van een compleet nieuwe collectie boeken. Stuk voor stuk mooie boeken die de leerlingen gratis kunnen lenen. Inmiddels is er een ruim aanbod van boeken van verschillende niveaus in het Nederlands, Engels en Duits. De genres variëren van klassensets tot stripboeken, prentenboeken, romans en een flink aantal informatieve boeken. Er is voor elk wat wils. Het lezen en lenen van boeken wordt gestimuleerd tijdens de taallessen.

Leerlingen kunnen de boeken lenen via een uitleensysteem. Het boek wordt gescand en geregistreerd op de schoolpas. Elke dinsdagmiddag van 12.30 tot 16.15 uur is er een medewerker van de RGO in de bibliotheek aanwezig om te assisteren waar nodig.

Projectweek

In de laatste week van het schooljaar organiseert RGO Beroepscampus een projectweek die volledig in het teken staat van taal. Iedere docent biedt een les aan in het eigen vakgebied waarbij taal centraal staat. Naast deze lessen wordt er geprobeerd een voorstelling op school te krijgen of een schrijver uit te nodigen. Maar ook een leesuur in te plannen waarin de hele school leest. Door leerlingen op diverse manieren met taal te laten kennis maken, wordt de woordenschat groter. Het vergroot de wereld van leerlingen én hun zelfredzaamheid.