Belangstelling voor de RGO-musical is groter dan ooit

14 mei , 13:14 Onderwijs
musical rgo enola
PR RGO

Leerlingen van RGO College en RGO Beroepscampus brengen dit jaar de musical ‘De Waterwaack van Natterlande’ ten tonele.

Dit is een verhaal met veel personages, een opvallend decor en een uitdagende choreografie. Dramadocent en regisseur Jora Mohlmann koos onder meer voor dit stuk omdat er zoveel rollen te verdelen zijn. “De belangstelling voor de musical is namelijk groter dan ooit”, legt Mohlmann uit. “Er is zowel voor de spelers als voor de decorploeg met dit stuk genoeg te doen.”

‘De Waterwaack van Natterlande’ is een hilarisch, absurdistisch avonturenverhaal. Het verhaal is geschreven door de Zeeuwse schrijver Marco Kunst. Volgens Mohlmann, sinds 2013 regisseur van de musical, is het een mooi verhaal om mee aan de slag te gaan. “Het is een ontzettend leuk, hysterisch verhaal over een gezin dat verhuist naar een woning die ze hebben geërfd. De ouders van het gezin hopen dat er veel geld te verdienen valt. Het huis zelf heeft echter een eigen wil en gooit roet in het eten. De twee kinderen van het gezin gaan op onderzoek uit.”

Toffee en Gum

In het verhaal staat de tweeling Toffee en Gum centraal. De twee rollen zijn verdeeld over vier leerlingen, die allemaal kunnen ervaren hoe het is om een hoofdrol te spelen. De gedreven meiden Aerin Mol (RGO College) en Jara Mulder (RGO Beroepscampus) spelen samen Toffee. Volgens de 13-jarige Jara is Toffee een grappige puber, soms sarcastisch en dol op eten. “In het boek heeft zij een heel hoofdstuk geschreven over hoe lekker een stuk kip is”, legt Jara uit. “Maar zij kan ook erg geniepig zijn, dat vind ik zelf ook erg grappig. Zij kan zich soms ook erg irriteren aan zusje Gum.”

“Ons personage maakt veel mee”, vult Aerin (14) aan. “Ze wordt verliefd, komt veel dingen tegen en ze volgt haar tweelingzusje overal naartoe. Toffee is af en toe wel eens arrogant en dat maakt het ook leuk om haar te spelen.”

Niet voor het eerst

Voor Jara is het de tweede keer dat ze meedoet aan de musical, Aerin doet voor de derde keer mee. Van de leerlingen wordt best wat verwacht. Het accepteren van een rol betekent dat ze iedere week aanwezig moeten zijn bij de repetities. Uiteraard mag het schoolwerk niet onder deelname aan de musical lijden. Dat betekent dat leerlingen goed moeten leren plannen. Jara: “Ik hoef nog niet zo heel veel te doen voor school. Ik heb weinig huiswerk dus ik kan best veel tijd in het repeteren stoppen. En mijn rooster helpt ook wel, ik ben dinsdag namelijk vaak precies op tijd uit.” Voor Aerin (Havo 3) is het combineren van de musical met haar schoolwerk iets lastiger. “Ik moet best veel doen voor school, maar eigenlijk kan ik altijd wel ruimte maken om te leren.”

Beide meiden zouden in de toekomst graag nog verder gaan met acteren. “Het inleven in iemand anders en het improviseren vind ik het leukste”, vertelt Jara. “Het liefst wil ik naar een musicalschool in Rotterdam of naar de opleiding tot ‘docent theater’ in Utrecht.” Ook Aerin ziet een toekomst in de theaterwereld wel zitten. “Of dat lukt is natuurlijk nog maar de vraag.”

Dansinstructeur 

Aan de musical doen RGO-leerlingen mee uit de brugklassen tot aan de examenklassen. Sommige leerlingen spelen hun hele schoolcarrière in de musical. Sinds het begin van dit schooljaar zijn ruim veertig leerlingen iedere dinsdagmiddag bezig met repeteren. Dat doen ze onder professionele begeleiding van een spel-, zang- en dansdocent. De 19-jarige Enola Humblet neemt de danslessen voor haar rekening. Dat is extra bijzonder, omdat zij zelf haar diploma haalde op de RGO en daarna koos voor de opleiding tot dansinstructeur aan het Albeda Danscollege in Rotterdam. “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik een passie heb voor dansen. Ook hou ik ervan om iets te leren aan andere mensen waar ze hun gevoel in kwijt kunnen. Dus deze opleiding was precies wat bij mij paste.”

Enola merkte echter al snel dat het geven van hiphoplessen aan vaste dansgroepen wel even anders is dan de begeleiding van tieners die vaak geen enkele ervaring hebben met dans. “Daarom luister ik goed naar de teksten van de liedjes uit de musical en wat ermee wordt verteld. Sommige nummers hebben geen tekst en dan lees ik daarvoor het script zodat ik weet waar het over gaat. Dan probeer ik me dat in te beelden.” Dat leerlingen wellicht minder affiniteit hebben met dans is geen enkel punt vindt Enola. “Nee helemaal niet! Ik zeg altijd, iedereen kan dansen. Alleen hebben sommige leerlingen de passen en het ritme sneller onder controle dan andere, maar dat is helemaal niet erg. Ik ben heel blij en tevreden met wat wij samen in elkaar hebben kunnen zetten en ik hoop dat heel veel mensen dat komen bekijken tijdens de voorstellingen!”

Audities 

Voor Mohlmann is het de dertiende keer dat hij de musical regisseert. Als artistiek leider is hij verantwoordelijk voor de rolverdeling, waarvoor alle deelnemers auditie doen. Zij moeten naast acteren en dansen ook laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van zang. “Uiteraard staat plezier voorop. Maar ik streef er wel naar dat de deelnemers het beste van zichzelf kunnen laten zien”, aldus de dramadocent. De audities worden daarom door Mohlmann ook gebruikt om te kijken welke song uitdagend is voor welke leerling. “Met muzikaal leider Edward Ferdinand heb ik namelijk de grote luxe dat hij alle muziek zelf maakt en aanpast aan het niveau van de zanger!”

Eerder was Mohlmann verantwoordelijk voor stukken als Doornroosje, De Zevensprong, Peter voor Pan, Pinokkio & Co en Hotel de grote L. “Het is mooi om te zien dat zoveel leerlingen steeds enorm gemotiveerd zijn om in hun vrije tijd hun steentje bij te dragen aan de musical. En dat geldt niet alleen voor de spelers, maar ook voor de leerlingen die zich bezighouden met het decor en met licht en geluid. Ook is er een team van vrijwilligers dat al het hele schooljaar aan de kostuums werkt. En we kunnen straks weer rekenen op onze vaste visagisten. Er wordt ontzettend veel werk verzet voordat de aula van RGO College kan worden omgetoverd tot theaterzaal. Een fantastisch team maakt de musical samen met onze trouwe sponsoren ieder jaar weer mogelijk.”

Kaartverkoop 

‘De Waterwaack van Natterlande’ wordt in de eerste week van juni zes maal gespeeld. Onder meer voor de brugklassen van beide locaties van de RGO, maar ook voor leerlingen van de basisscholen in de regio. Op donderdagavond 5 en vrijdagavond 6 juni is de voorstelling te zien voor het brede publiek. Kaarten kosten € 12,50 per stuk, dit is inclusief een consumptie. Deze kaarten zijn te koop bij Primera Middelharnis en Keyzer Shoes & Trends in Middelharnis. Je kunt ze ook bestellen via [email protected]. Als de voorstelling niet is uitverkocht, dan zijn er ook kaarten te koop aan de deur.