Dit zijn de eilandelijke voorleeskampioenen

Foto: Sam Fish

Elk jaar mogen basisscholen hun voorleeskampioen naar de eilandelijke finale sturen. Dit jaar waren dat maar liefst 21 kandidaten!

Door Sam Fish

Door het grote aanbod is er besloten om twee finalerondes te houden. Deze vonden plaats op maandag 26 en dinsdag 27 februari in het Diekhuus in Middelharnis. De eerste middag namen tien basisschoolleerlingen uit groepen 7 en 8 het tegen elkaar op. Op dag twee waren dat elf kandidaten. Op beide dagen is er een finalist gekozen die het eiland mag vertegenwoordigen tijdens de regionale finale in Rotterdam. “We zijn heel blij dat we twee kampioenen mogen sturen. We hebben nog nooit zoveel kandidaten gehad”, laat de bibliotheek weten. “Natuurlijk zijn we heel blij met zoveel voorlezers. Dat is alleen maar mooi om te zien.”

De jury

Tijdens de eerste finale lazen tien leerlingen van tien verschillende scholen voor uit tien verschillende boeken. Het was aan de jury de zware taak om hier een winnaar uit te kiezen. Die jury bestond deze eerste dag uit Dorien ’t Jong van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Heleen van Esbroek van Boekhandel Dekker & Van Esbroek in Middelharnis en theaterdocente Margareth van Rooijen.

Alle drie de juryleden hadden zo hun eigen specialiteit waar ze op gingen letten. Zo let Dorien op het fragment dat de kinderen hebben gekozen. “Wat je voorleest is heel belangrijk. Je moet het publiek meteen het verhaal in sleuren. Dus dat is waar ik op let”, vertelt ze. Dan is het aan Heleen om te letten op het stemgebruik. “Een verhaal kun je maken of breken met je intonatie. Het is heel belangrijk om je stem goed te gebruiken tijdens het voorlezen”, laat Heleen weten. En tot slot let Margareth op de emotie die in het verhaal ligt. “Ik ben theaterdocente, dus dit is mijn expertise. Ik let goed op hoe ze het verhaal vertellen en of ze af en toe de zaal in kijken. Het is belangrijk om je publiek te betrekken bij het verhaal”, aldus Margareth.

De eerste winnaar

Op maandag 26 februari werd er al meteen een winnaar benoemd. De eerste die het eiland mag vertegenwoordigen in Rotterdam is Lauren Barth (11) van de Groen van Prinsterer school in Middelharnis. Zij las een stuk voor uit het boek ‘Geen Keus’ van Hans Mijnders. Volgens de jury was het een moeilijke taak om de winnaar te benoemen, maar wel een unanieme keuze. “Lauren heeft gewonnen vanwege haar mooie inleiding en het spannende fragment dat ze voorlas. Ze nam het publiek mee en bracht de emoties goed over”, aldus de jury.

Alle deelnemers gaan naar huis met een oorkonde en een cadeautje. Voor Lauren zit daar ook de winnende oorkonde bij en nog een extra boekenbon. “Ik heb vorig jaar ook meegedaan, maar toen heb ik niet gewonnen van de school. Dus ik dacht, ik probeer het gewoon nog een keer”, vertelt ze trots. “Ik vond het super leuk om te doen, totaal niet eng. Dus ik kijk er heel erg naar uit om in Rotterdam nog een keer te mogen voorlezen.”

De tweede ronde

Dan is het op dinsdag 27 februari aan de tweede groep leerlingen om voor te lezen. Dit maal zijn het elf leerlingen en een bijna helemaal nieuwe jury. Alleen Margareth is er deze tweede dag ook bij. Zij wordt deze dag bijgestaan door docent Nederlands Joffrie Koningswoud en leesconsulente Marleen Klein Obbink. Ook dit keer zijn de rollen verdeeld. Margareth lette opnieuw op de emotie die de kinderen in het verhaal stopten en de interactie met het publiek. Marleen lette op haar beurt op de fragmenten die gekozen waren om voor te lezen. En Joffrie nam de taak op zich om te letten op het stemgebruik en de uitspraak.

Waar er op de eerste finale dag één spandoek in de zaal te vinden was, was dat nu voor meerdere finalisten het geval. Het ene na het andere spandoek ging de lucht in om broertjes, zusjes en klasgenoten aan te moedigen in de strijd. Maar ook hier geldt: er kan er maar één de winnaar zijn. En dus moest de jury na alle kandidaten gehoord te hebben in beraad.

En de winnaar is…

Na ongeveer een kwartier pauze kwam het hoge woord: de jury was eruit. De Rabobankzaal van het Diekhuus stroomde weer vol en het werd tijd om de winnaar bekend te maken. Uiteraard zijn alle deelnemers al winnaar van hun school en dus mocht iedereen het podium betreden. Ze kregen daar hun oorkonde en een boekenbon uitgereikt als cadeau. En dan…

“Je moet natuurlijk alle lezers even bespreken, maar we waren er vrij snel unaniem uit”, laat jurylid Margareth weten. En die winnaar is Karlijn! Je hebt voorgelezen uit een prachtig boek en je hebt ook een heel mooi fragment gekozen. Het emotioneerde ons echt terwijl je zat voor te lezen.”

Karlijn Bezuijen is 11 jaar en zit op het Stellegors in Stellendam. Ze las voor uit het boek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk. Maar het is niet voor het eerst dat ze hier staat. “Ik was vorig jaar ook de winnaar van mijn school, maar toen heb ik hier niet gewonnen. Dus het was allemaal niet zo spannend”, vertelt ze. “Maar het was wel heel leuk om te doen, anders had ik niet nog een keer meegedaan. En om nu te winnen is helemaal leuk. Ik heb zin in de volgende ronde. En hoe cool is het dat we het eiland met z’n tweeën mogen vertegenwoordigen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen