Nieuwe Bieb op School voor J.C. van Gent

Foto: Sam Fish

Wat een groot feest had moeten worden is door de harde wind een beetje kapot gewaaid. Maar de J.C. van Gent is Sommelsdijk zou de Van Gent niet zijn als ze er toch niet een feestje van weten te maken.

Door Sam Fish

Obs de J.C. van Gent in Sommelsdijk is één van de laatste scholen op het eiland die een Bieb op School mag openen. “We hadden grootse plannen”, vertelt directeur Albert Tönissen. “Het plan was om de kinderen in een grote halve cirkel op te stellen op het schoolplein. We hadden een lied ingestudeerd en wilden hen dan door het grote boek de school in leiden zo naar de nieuwe bibliotheek. Maar de harde wind maakte het te gevaarlijk om de geluidsinstallatie neer te zetten.” En dus moest er geschakeld worden.

De kinderen gingen deze ochtend daarom gewoon naar hun eigen klas lokaal. De groepen werden één voor één opgehaald en naar het trappenhuis geleid waar alsnog het grote boek stond. De eerste klas die dit mocht doen waren de groepen 5 en 5/6. Bij het grote boek onderaan de trap kwamen ze meester Albert tegen. “Ik had jullie hier graag willen voorstellen aan de koning en koningin, maar zij hadden helaas andere plannen. En helaas kon de burgemeester niet komen vanmorgen. Maar ik heb hier wethouder Bruggeman, hij is een soort hulpje van de burgemeester”, vertelt Albert aan de kinderen. Hij legt daarbij uit dat de gemeente het heel belangrijk vindt dat kinderen toegang hebben tot boeken.

Openen maar!

Na een korte babbel is het aan de kinderen om door het boek te stappen en de trap te beklimmen. Vervolgens komen ze uit voor de nieuwe bibliotheek. Maar ze kunnen er nog niet naar binnen. “Het is aan de oudste en jongste van elke groep om de bibliotheek te openen”, legt de directeur uit. De vier leerlingen van de twee groepen stappen naar voren en krijgen de eer om de strik in het lint los te trekken. Daarmee is het nieuwe Bieb op School officieel geopend en mogen ze lekker rondsnuffelen tussen de boeken.

Achteraf vraagt één van de kinderen wanneer ze hun biebpasje krijgen. Deze passen blijven bij de bibliotheek liggen, maar kunnen gebruikt worden om boeken te lenen voor op school en voor thuis. “Weet je al wat je wil lezen?” vraagt de juf aan de leerling. Waarop de leerling enthousiast knikt: “Ik weet niet meer wat de titel is, maar het zag er heel leuk uit. Ik wil het heel graag gaan lezen.” En met die opmerking is de Bieb op School nu al een succes. En deze nieuwe bieb en alle boeken gaan gewoon mee naar de uiteindelijke nieuwbouw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen