Muurschildering met kernwaarden onthuld

Foto: Sam Fish

Een frisse start van het nieuwe jaar voor obs de Regenboog in Ooltgensplaat. Daar werd een nieuwe muurschildering onthuld.

Door Sam Fish

De muurschildering is gemaakt door Manouk van Eesteren. Zij is docent aan het Grafisch Lyceum en illustratrice. Oorspronkelijk komt ze uit Nieuwe-Tonge, maar sinds een aantal jaar woont ze in Den Haag. “En mijn ouders wonen in Ooltgensplaat, dus dit voelt toch als een thuiswedstrijd”, vertelt ze. “Ik werd door de school gevraagd om een muurschildering te maken van de kernwaarden. Dat zette mij gelijk aan het denken. Het logo van de school is natuurlijk een regenboog, dus dat was mijn startpunt. Daardoor kwam ik al vrij snel terecht bij dingen die in de lucht gebeuren. Dus de rode draad is een regenboog met daaromheen wolken. In die wolken staan de kernwaarden en daarbij zit een plaatje die de kernwaarde versterkt.”

Zo is er de kernwaarde samenwerken. Daarbij zijn luchtballonnen gemaakt die samen moeten werken om verder te komen. Plezier is een plaatje van aliens op de maan en veiligheid is een huisje, want om je veilig te voelen moet je je thuis voelen. Tot slot is er betrokkenheid en daarbij heeft Manouk twee vogels geschilderd. “Een ijsvogel en een flamingo. Beiden komen voor op Goeree-Overflakkee en in de schildering zijn ze met elkaar in gesprek en kijken ze naar elkaar om.”

Het idee

“Toen ze me vroegen had ik eigenlijk vrij snel al een beeld in mijn hoofd”, laat Manouk weten. “Dat kwam vooral door de regenboog. Het geeft meteen veel kleur en dat maakt me enthousiast. Er zijn tussendoor wel wat kleine aanpassingen gedaan. Zo waren de vogels eerst anders en veiligheid had een raket in plaats van een huis.”

Het maken van het ontwerp koste ongeveer een dag en daarna heeft ze twee volle dagen geschilderd. “Het eerste plan was ook dat de muurschildering op de gang in de school zou komen. Maar daar zijn we toch vanaf gestapt. In die gang wordt niet naar de muur gekeken en deze hal is waar de leerlingen binnenkomen. Ze lopen er vrij letterlijk elke dag tegenaan. En daarbij maakt het de binnenkomst ook meteen heel vrolijk.”

“Mooi!”

Ook de leerlingen zijn heel blij met de nieuwe muurschildering. Het was aan de leerlingenraad om hem te onthullen en daarna zagen ze het eindresultaat pas voor het eerst. “Tussendoor waren er wel kinderen komen kijken. En dan stelden ze ook vragen. Dat is alleen maar leuk, maar nu zien ze het dus echt voor het eerst in de volledigheid”, aldus Manouk.

En op de vraag wat ze ervan vinden komt een unaniem antwoord: “Mooi!” Ook de medezeggenschapsraad is enthousiast. “Dit maakt veel meer indruk dan een paar woorden in een schoolgids. Kinderen, ouders en docenten worden elke dag herinnerd aan de kernwaarden. Dit is een hele mooie manier om die kernwaarden vorm te geven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen