ZML De Ark verbreedt kennis over prikkelverwerking

Foto: ZML De Ark

Medewerkers van ZML De Ark en de beide SBO scholen in Middelharnis hebben hun kennis over prikkelverwerking aangescherpt.

Van het samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee kregen de scholen een flink bedrag. Dit geld is besteed aan materialen voor prikkelverwerking. Het team van De Ark heeft zich het afgelopen half jaar goed verdiept in de problematiek rondom prikkelverwerking. Want hoe ga je om met onder- en overprikkelde leerlingen? En hoe zet je verschillende aangeschafte materialen effectief in?

Prikkelverwerking is de verwerking van informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Bij een gezonde prikkelverwerking worden minder belangrijke zaken niet waargenomen of verdwijnen naar de achtergrond. Zo kun je een gesprek met iemand voeren terwijl de radio aanstaat of de klok tikt. Bij een verstoorde prikkelverwerking worden de prikkels niet gefilterd of juist te veel gefilterd. Met als gevolg dat er te veel of juist te weinig prikkels worden waargenomen. Een verstoorde prikkelverwerking is van invloed op de ontwikkeling van de leerling.

Materialen

Het team van De Ark heeft bijscholing gevolgd bij SI-therapeuten, dat zijn deskundigen op het gebied van prikkelverwerking. Daarnaast hebben ze materialen aangeschaft die ingezet worden bij leerlingen met een verstoorde prikkelverwerking. Zo kochten ze fietskrukken, wiebelkrukken, een mandschommel, zitzakken, verzwaringsvesten, speelzand, lichttafels en spel- en friemelmateriaal.

Bovendien zijn er plekken gecreëerd waarin leerlingen zich kunnen terugtrekken. Er zijn stilte cabines in het kooklokaal en op het schoolplein. Al deze materialen worden inmiddels ingezet bij de leerlingen. “Hierdoor zijn we beter in staat adequaat om te gaan met prikkelverwerkingsproblematiek,” aldus het team.

De Ark is gevestigd in Middelharnis en biedt Christelijk Speciaal en Voortgezet Speciaal onderwijs aan leerlingen van 4 tot 20 jaar.

stilte hoek ZML De Ark

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen