Ladies Circle in actie voor menstruatieproducten

Foto: Sam Fish

De dames van de Ladies Circle Goeree-Overflakkee hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten. Ze zijn de strijd aangegaan tegen menstruatiearmoede.

Door Sam Fish

Menstruatieproducten als tampons en maandverband zijn erg duur. Dat houdt in dat niet iedereen daar toegang tot heeft terwijl ze het wel nodig hebben. Want wist je dat één op de tien meisjes geen geld heeft voor menstruatieproducten? Dit houdt in dat zij tijdens hun menstruatie thuisblijven van werk en school. Dat betekent dus dat ze veel dingen missen. Dat vonden de dames van de Ladies Circle Goeree-Overflakkee niet kunnen en dus zijn ze in actie gekomen.

De actie begon op wereld menstruatiedag op 28 mei en de hele zomer zijn de dames bezig geweest. “We stonden bij de PLUS en Kruidvatlocaties in Middelharnis,” laten de dames weten. “We zijn daar in gesprek gegaan met mensen om het belang van de actie duidelijk te maken. De eerste reactie was heel vaak toch een stukje ongeloof; ‘Speelt dat hier?’. Maar als ze dan de winkel uitkwamen hadden ze toch een paar pakken maandverband meegenomen om te doneren. Dan hebben ze tijd gehad om erover na te denken en dan is het toch wel schrijnend als je beseft dat te veel vrouwen geen toegang hebben tot deze producten.”

Goede actie

Het moge duidelijk zijn dat de actie een top initiatief is vanuit de Circle. Dat vindt ook Erik Olislagers, hij is voorzitter van het College van Bestuur. “Als CSG Prins Maurits vinden we het van groot belang dat voor ieder meisje in de school menstruatieproducten beschikbaar zijn. We dragen deze mooie actie dan ook een warm hart toe. En we bedanken de dames van de Ladies Circle voor hun inzet.”

Ook Wilma van Donk-Riksman, directeur van het RGO College, is enthousiast. “Het is echt een mooi initiatief wat de Ladies hebben opgepakt. En zo ontzettend belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken.” En dat werd ook meteen gedaan. Het was puur toeval, maar op maandagochtend was er ook een les over menstruatie waar de Ladies aansloten om over het onderwerp te praten. “Echt heel toevallig, maar een mooi moment om het er eens over te hebben. We merken dat er nog vaak een taboe rust op menstruatie en dat moet maar eens klaar zijn. Het is iets heel natuurlijks waar we allemaal elke maand mee te maken hebben. Dus praat erover,” aldus de Ladies.

Mooie opbrengst

Niet alleen zijn er producten ingezameld bij de winkels zelf. Via de socials is er een QR-code verspreid waarmee mensen konden doneren. En er is geld gebruikt vanuit de Rabobank Club Kasactie om producten te kopen. Op die manier is er genoeg ingezameld om alle drie de scholen te voorzien van een goede voorraad aan menstruatieproducten. In totaal is er voor zeker 1500 euro aan producten gekocht. Dit werd allemaal op maandagochtend 30 oktober afgeleverd bij de Beroepscampus in Sommelsdijk. Vanuit daar is het ook verdeeld over het RGO College en de Prins Maurits.

“Wij vinden het belangrijk dat menstruatieproducten voor iedereen toegankelijk zijn. Want zo zou het moeten zijn,” geven de Ladies aan. “Tampons en maandverband moet eigenlijk gewoon klaarstaan op de plekken waar je het nodig hebt. Dat proberen we met deze actie te faciliteren. De scholen gaan zelf kijken hoe ze de spullen beschikbaar gaan stellen, dat is toch iets dat je even moet testen. Misschien wordt het bij de toiletten neergelegd. Maar het kan ook zijn dat het bij bepaalde docenten in het lokaal wordt neergelegd of bij conciërges. In ieder geval plekken waar leerlingen zich comfortabel genoeg voelen om het te vragen.”

Ladies Circle

De Ladies Circle 45 Goeree-Overflakkee bestaat al sinds 1996. Sinds dien zetten de dames zich in voor goede doelen en de samenleving. Dat doen ze met activiteiten, maar ook, zoals nu, inzamelingsacties. Op dit moment bestaat het team uit 16 enthousiaste dames. In heel Nederland zijn er in totaal 936 ladies verdeeld over 73 circles. Kijk voor meer informatie over de Ladies Circle 45 Goeree-Overflakkee op lc45.ladiescircle.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen