CNS Zomerland heeft eigen bibliotheek op school

Foto: PR Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

Op woensdag 11 oktober was het groot feest bij CNS Zomerland in Stellendam. Ze hebben hun eigen bibliotheek op school geopend!

Met de Bibliotheek op School werken de bieb en de school samen aan de taalontwikkeling, leerbevordering en digitale geletterdheid van kinderen. Het doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen op school en thuis. Kortom; meer leesplezier!

De schoolbieb werd geopend door Dewi uit groep 6, zij is tevens de winnaar van de voorleeswedstrijd op school. Dewi mocht de bibliotheek openen door een vlaggenlijn door te knippen. Hierna mochten alle leerlingen een boek lenen uit de nieuwe bibliotheek. De meeste leerlingen wisten precies welk boek ze wilden lenen. Een meisje uit de bovenbouw vroeg zelfs aan de leesconsulent om een boek apart te leggen, want “Dit boek MOET ik echt lezen!”.

Het is dus meteen duidelijk dat de kinderen hun nieuwe bibliotheek helemaal geweldig vinden.

Leesbevordering en leesplezier met de Bibliotheek op school

Veel kleuters hebben bij aanvang van de basisschool een achterstand van 2000 woorden. Bij het verlaten van de basisschool heeft een kwart van de kinderen een taalachterstand van 2,5 jaar. Het maakt dus een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet.

Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Team Jeugd & Educatie van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek de Boekenberg voert daarom samen met gemeente Goeree-Overflakkee actief beleid voor de doelgroep kinderen van 0-12 jaar oud, waarbij het kind centraal staat.

De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid voor kinderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen