Zorgen over verdwijnen onderwerpen uit eindtoets

Foto: Image by Alexas_Fotos from Pixabay

De PO-Raad maakt zich zorgen over het verdwijnen van vragen over geschiedenis, biologie en aardrijkskunde uit de doorstroomtoets.

De doorstroomtoets is de vervanging van de centrale eindtoets voor het basisonderwijs. De toets bepaalt mede naar welke middelbare school kinderen kunnen. Kinderen krijgen alleen nog vragen over de wettelijk verplichte onderdelen rekenen, taalverzorging en lezen. Dat meldt het programma Pointer van de KRO-NCRV.

De koepelorganisatie van basisscholen waarschuwt dat het risico bestaat dat scholen hun onderwijs zullen toespitsen op de onderwerpen die getoetst gaan worden. De Onderwijsinspectie beoordeelt scholen immers op de toetsresultaten. Veel ouders wegen die mee bij de keuze voor een school.

“Maar er zijn dingen die je minder goed kunt toetsen in meerkeuzevragen. Denk aan schrijfvaardigheid of een spreekbeurt,” zegt een woordvoerster van de PO-Raad. “Je moet ook naar de brede ontwikkeling van een kind kijken en daar horen aardrijkskunde en geschiedenis bij.”

Met de methodiek van toetsen is op zich niets mis, zegt ze. Maar het doel moet zijn om de prestaties van een kind te verbeteren.

Cookieinstellingen