Worden wij het eerste afvalvrije eiland van NL?

Foto: RAD

Wordt Goeree-Overflakkee het eerste afvalvrije eiland van Nederland? Als het aan professor Lamoraal ligt wel, hij weet wel raad met afval.

Professor Lamoraal is een onderzoeker en altijd op zoek naar dingen om te bestuderen. Over afval raakt hij niet uitgepraat en het is zijn droom om een afvalvrij eiland te realiseren in Nederland. Daarom is hij onderweg naar Goeree-Overflakkee. Op dinsdag 14 maart wil hij in Middelharnis kennismaken met schoolleiders en leerkrachten. Zo wil hij hen vertellen over zijn afvallessen.

Professor Lamoraal bestudeert samen met basisschoolkinderen hoe het komt dat er zoveel afval is. Maar hij kijkt ook meteen hoe we dat kunnen veranderen voor de toekomst. “Dat doen we door anders naar afval te kijken. We moeten denken in cirkels,” vertelt hij. “Ik doe dat niet alleen. De scholieren denken zelf actief na over hun eigen rol bij afval. Ze leren zo over de geschiedenis én de toekomst van afval.’

Afvalvrije scholen

De lessen van professor Lamoraal horen bij het project Afvalvrije scholen. Dat wordt in opdracht van de RAD kosteloos aangeboden aan de basisscholen op Goeree-Overflakkee. De leerkracht ontvangt een uitgebreide lesbrief en leerlingen krijgen een videoles. Die gaat over de geschiedenis en toekomst van afval. Aansluitend doen ze creatieve opdrachten in de klas.

Vervolgens komt professor Lamoraal met het Afvalredders-team brainstormen over hoe het afval op school kan worden verminderd. Daarna gaat de school de uitdaging aan om na een jaar afvalvrij te zijn. Tenslotte is er een workshop waarbij de leerlingen van groep 8 zelf plastic gaan recyclen met twee plastic recyclemachines. Dat zijn de Shredder- en de Extrusionmachine (naar het project ‘Precious Plastic’ van Dave Hakkens).

Meet & greet met professor Lamoraal

De leerlingen van de School met de Bijbel in Sommelsdijk maakten al kennis met professor Lamoraal. Het komend schooljaar starten nog twee scholen met de afvallessen. En dat is nog maar het begin op Goeree-Overflakkee. Want de professor wil ook de andere scholen op het eiland enthousiast maken voor het Afvalvrije schoolproject. Alleen zo kan hij zijn droom – het eerste afvalvrije eiland in Nederland – verwezenlijken.

Daarom organiseren de RAD en professor Lamoraal een meet & greet voor scholen. Die staat gepland op dinsdag 14 maart aan de Langeweg 166 in Middelharnis. Schoolleiders en leerkrachten zijn dan welkom van 16.00 tot 17.00 uur om kennis te maken met professor Lamoraal en zijn ‘afvallessen’.

Aanmelden kan door te mailen naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen