Dubbel School op SEEF feest op Goeree-Overflakkee

Foto: Sam Fish

Op vrijdagochtend 27 januari was het dubbel feest op het eiland. Zowel obs Buten de Poorte in Goedereede als CNS Zomerland in Stellendam kregen een nieuw School op SEEF label.

Door Sam Fish

Voor Buten de Poorte was het alweer het vijfde label dat de school mocht ontvangen. In 2008 begonnen zij als één van de eerste basisscholen op het eiland met School op SEEF. Inmiddels doet ongeveer de helft van alle basisscholen mee. Dit vijfde label kregen ze uit handen van wethouder Henk van Putten. Hij vertelde de school hoeveel punten ze hebben gescoord voor dit label.

“Er zijn in totaal drie onderdelen waarop jullie getoetst worden. Op elk onderdeel kunnen jullie tien punten verdienen,” vertelt hij aan de kinderen. “Het eerste onderdeel is de planmatige aanpak en organisatie. Dus wat gaan jullie doen en hoe wordt dat georganiseerd. Op dit onderdeel hebben jullie de volle tien punten gehaald. Bij het tweede onderdeel gaat het om de betrokkenheid van de ouders. Met tien verkeersouders hebben jullie ook hier de volle tien punten behaald. En tot slot, het derde onderdeel, is de omgeving van de school en hoe de veiligheid is op de route tussen huis en school. Op dit onderdeel hebben jullie 9 punten gescoord!”

Met 29 van de 30 punten is de school dus dubbel en dwars geslaagd.

CNS Zomerland

Ook in Stellendam kwam de wethouder langs op de school voor hun School op SEEF label. Deze school behaalde maar liefst 28 van de 30 punten en mocht daarmee hun tweede label in ontvangst nemen. Daarvoor moest er echter eerst bewezen worden hoe goed de leerlingen de kennis paraat hebben met een Kahoot. Wethouder Van Putten sloot aan bij de test, maar wist niet te winnen van de kinderen in de klas. “Jullie hebben je kennis echt heel goed op orde! Goed gedaan!”

Als een school een School op SEEF label behaalt, krijgt het een cheque van 250 euro. Dit geld mogen ze besteden aan nieuwe manieren om verkeerslessen te oefenen op school. CNS Zomerland kreeg deze cheque niet, zij hadden al uitgezocht wat ze wilden hebben. Met de hulp van twee leerlingen werd een nieuwe driewieler uitgepakt. En dat was niet zomaar een driewieler! Hier kunnen twee kinderen op en het is een politiewagen. Hiermee kunnen ze dus meteen oefenen wat de kinderen moeten doen als er politie aankomt!

School op SEEF

School op SEEF gaat een stapje verder dan de gebruikelijke verkeerslessen op school. Het helpt kinderen om zich veilig en verantwoord te gedragen in het verkeer. Het programma bevat diverse soorten lessen. Dit gaat van leerzame filmpjes tot uitdagende verkeersplaten en van uitleg in de klas tot speelse oefeningen in de praktijk. Dit doet de school samen met de gemeente én verkeersouders.

Cookieinstellingen