Voorlichting over orgaandonatie geballanceerder

Foto: Afbeelding van scotth23 via Pixabay

Mensen die persoonlijke ervaring hebben met orgaandonatie, staan in het nieuwe schooljaar niet meer in hun eentje voor de klas om daarover te vertellen.

Hun verhalen blijven wel “nadrukkelijk deel uitmaken van de lessen door gastdocenten”. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Zij verzorgen de lessen op scholen.

Op aandringen van het ministerie heeft de stichting de aanpassingen doorgevoerd. De verhalen van ervaringsdeskundigen worden straks meer ingebed in een feitelijke les. “Het is lastig te garanderen dat jongeren de voorlichting door iemand als neutraal ervaren. Zeker als ze de les krijgen van iemand die dankzij een donatie een nieuw leven hebben gekregen,” erkent de NTS.

Keuze

De verandering hangt samen met de donorwet die in 2020 veranderd is. Daarin is geregeld dat iedereen van 18 jaar of ouder automatisch donor is. Wil je dat niet? Dan moet je dit zelf aanpassen. Als mensen in het donorregister staan, mogen hun organen en weefsels na hun overlijden worden gebruik om een ander te helpen. Dat kan overigens alleen als iemand in het ziekenhuis op de intensive care komt te overlijden.

Voor de overheid is gebalanceerde voorlichting nu extra belangrijk. “Juist bij jongeren die de keuze nog moeten maken,” vertelt de NTS. Het ministerie van VWS bevestigt dat. “Uit evaluatie is gebleken dat de voorlichting niet als neutraal overkomt,” zegt een woordvoerder. Volgens het ministerie hadden de gastlessen een wervend karakter. Dat komt vooral doordat er een tekort is aan doneren.

Wel hebben de ervaringsdeskundigen wel altijd aandacht besteed aan de nadelen en risico’s van orgaandonatie.

Waardevol

“Ervaringsverhalen hebben een grote impact,” benadrukt de NTS. “Deze blijven daarom dan ook buitengewoon waardevol.” In alle campagnes blijven ervaringsdeskundigen hun verhaal delen. Zowel in klassen, op sociale media of in verhalen vanuit een ziekenhuis.

Ook VWS noemt de bijdragen van de ervaringsdeskundigen “super waardevol”. Zij benadrukken dat ze niet uit het voorlichtingsprogramma verdwijnen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook opgenomen worden in de vorm van video’s bij de lessen.

Cookieinstellingen