SpaceBuzz raket landt op Goeree-Overflakkee

Foto: Sam Fish

Er reed op vrijdagochtend 10 juni wel een heel bijzonder voertuig het eiland over. De enige echte SpaceBuzz raket kwam op bezoek in Nieuwe-Tonge!

Door Sam Fish

Al zeker twee jaar geleden meldde de school zich aan voor het educatieve programma, maar nu was het eindelijk tijd. “We waren eigenlijk afgelopen januari aan de beurt, maar toen hadden we nog problemen met corona. We zijn heel blij dat we nu eindelijk mogen,” vertelt Pannebakker-directeur Bas Nijsse. “We hebben de afgelopen tijd de voorbereidende lessen gehad. Daarin hebben we onder meer zelf raketten gebouwd die we hebben laten opstijgen. De kinderen vonden het fantastisch. En dan ook nog een afsluiter als deze. Dit gaan ze denk ik nog lang onthouden.”

SpaceBuzz

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen van groep 7. “In die klas zijn ze op de juiste leeftijd aangekomen om echt met de natuur en hun omgeving bezig te zijn. Daarbij heeft groep 8 al diverse andere dingen te doen in dat jaar. En dus was groep 7 het perfecte moment,” legt iemand van SpaceBuzz uit. Het programma is gebaseerd op de missie van een echte astronaut.

Leerlingen worden klassikaal voorbereid op hun ruimtereis. Gaandeweg ontdekken ze alles over de ruimte, aarde, natuur en techniek Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz raket langs bij de school. Er zijn slechts twee raketten die het land doorreizen voor bezoekjes als deze. Maar ze maken ook uitstapjes naar het buitenland. Zo zijn ze onlangs nog in Frankrijk geweest.

André Kuipers

Al sinds 2019 is SpaceBuzz actief met de leerzame raketten. Het zal je ook niet verbazen dat de Nederlandse astronaut André Kuipers er nauw bij betrokken is. Hij is ambassadeur en mede-oprichter van SpaceBuzz. De reis die de leerlingen maken met de VR-brillen, deed hij in het echt.

“Vanuit de ruimte zag ik hoe schitterend mooi en bijzonder de aarde is,” vertelt hij op de website van SpaceBuzz. “Wij mensen zijn allemaal astronaut van een ruimteschip dat ‘aarde’ heet. Daar moeten we ongelooflijk zuinig op zijn.” En dat is precies het doel van SpaceBuzz. Kinderen laten zien hoe bijzonder de aarde is, maar ook dat we nergens anders naartoe kunnen. We moeten dus zuinig zijn op wat we hebben. Want op is op.

Een ruimtereis

Stel je voor dat je op de snelweg rijdt en je ziet ineens een raket op de aanhanger van een vrachtwagen liggen. Dat is de raket van SpaceBuzz. En stel je dan voor dat je er ook nog eens in mag kijken. Dat is zelfs niet alles. Je neemt plek op één van de stoelen in de raket. Je krijgt een VR-bril en een koptelefoon op. Vervolgens ga je samen met André Kuipers de ruimte in. Je maakt een reis nar de maan en je ziet het verschil tussen dag en nacht op aarde, maar vanuit de ruimte. Je ziet boten op zee en het Noorderlicht in de lucht. En dat alles in ongeveer 12 minuten tijd.

Reacties

Als groep 7 helemaal klaar is met de ruimtereis, mogen de andere kinderen van de school nog even een kijkje nemen. Want hoe vaak komt het nou voor dat er een raket voor de school staat?! En dus gaan de klassen stuk voor stuk even de raket in om een kijkje te nemen.

“Hij gaat toch niet echt vliegen he?” vraagt één van de kleuters voordat ze naar binnen gaan. Eén van de SpaceBuzz-begeleiders laat weten dat hij goed op de handrem staat en dat er niets kan gebeuren. Ook de kinderen die op het plein spelen stellen veel vragen. “Is dit een echte raket?” Nee, deze is zo’n 15 meter, een echte raket is nog 11 keer groter. “Waarom horen we niets?” Omdat alles gebeurt met een VR-bril en koptelefoon. “Kan deze ook vliegen?” Nee, deze raket blijft veilig op de aanhanger.

Andere scholen

Het is de eerste keer dat SpaceBuzz de raket naar Goeree-Overflakkee bracht. Maar het hoeft zeker niet de laatste keer te zijn. Scholen kunnen zich nog altijd aanmelden om een bezoekje te krijgen van de raket. De school krijgt dan ook het hele lespakket voor in de voorbereiding. Kijk voor meer informatie op www.spacebuzz.nl. Houd er wel rekening mee dat er een lange wachtlijst is. “Het is het zo waard om te wachten,” laat Nijsse weten. “De kinderen én docenten hebben genoten. We vonden het heel leuk en leerzaam om de raket voor onze school te hebben. Ik kan het iedereen aanraden!”

spacebuzz raket nieuwe-tonge

Cookieinstellingen