Drie Skills-medailles voor leerlingen Beroepscampus

Foto: PR WorldSkills Netherlands

Nederland is 72 Nederlands kampioenen rijker. Voor Zuid-Holland zijn dat 22 medaillewinnaars in het vmbo en mbo!

Leerlingen uit Zuid-Holland wonnen 2 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen medailles bij Skills Talents. Dat zijn vakwedstrijden voor het vmbo. Bij Skills Heroes, de mbo-versie, wonnen studenten 4 gouden, 4 zilveren en 5 bronzen medailles.

De ontknoping vond plaats op 31 maart en 1 april in Utrecht. Hier streden 142 vmbo-leerlingen en 434 mbo-studenten in hun eigen vakgebied.

Ministers Dijkgraaf en Wiersma op bezoek

In aanloop naar Skills The Finals gingen duizenden leerlingen en studenten de strijd met elkaar aan. Zij streden voor een plek in de voorronden en de regionale kwalificatiewedstrijden. De winnaars plaatsten zich uiteindelijk voor Skills The Finals. Bezoekers konden hen live in actie zien en deelnamen aan de LOB Experience. Dat zijn 70 doe-activiteiten bedoeld voor vmbo-leerlingen. Daarmee kunnen zij beroepen leren kennen en zelf ervaring opdoen.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezocht Skills The Finals voor de eerste keer. “Ik ben enorm onder de indruk van dit evenement,” liet hij weten. “De grootte, alle activiteiten, maar nog het meest van het enthousiasme van alle jongeren hier. Het is zo belangrijk dat we het beroepsonderwijs laten zien en dat daar topprestaties worden geleverd. Jongeren zien dat hier met hun eigen ogen en in zoveel verschillende richtingen. Dat is ontzettend belangrijk in hun studiekeuze.”

Ook minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs kwam langs. “We hebben veel goede vakmensen nodig,” liet hij weten. “Er is veel te kiezen en dat maakt de opleidingskeuze niet gemakkelijk. Jongeren kunnen hier beroepen zien en zelf ervaren. Dat maakt kiezen wat makkelijker. Op dit evenement zie je dat dit ontzettend goed werkt.”

Medaillewinnaars

In totaal zijn er dus heel veel medailles gewonnen. Ook Goeree-Overflakkee heeft winnaars bij Skills The Finals. Dat zijn de volgende studenten en leerlingen:

  • Martijn de Man & Menno de Groen, RGO Beroepscampus Sommelsdijk – Bouwen, Wonen & Interieur – Skills Talents Zilver
  • Jasmijn Tanis & Robbie Mijnders, RGO Beroepscampus Sommelsdijk – Dienstverlening & Producten – Skills Talents Brons
  • Annet Bernoster & Jamila Feleus, ROG Beroepscampus Sommelsdijk – Media, Vormgeving & ICT – Skills Talents Brons

Impact

Skills The Finals 2022 is onderdeel van een gezamenlijke promotie van het beroepsonderwijs. Dit gebeurt allemaal onder de noemer ‘Dit is mbo’. Worldskills Netherlands werkt daarbij nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Denk daarbij aan het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, Expertisepunt, LOB en veel sponsoren.

Skills The Finals 2022 werd georganiseerd in samenwerking met vele scholen in heel Nederland. “Door de groei van de deelnemende scholen kunnen wij met onderwijs- en bedrijfspartners steeds meer impact maken voor het beroepsonderwijs. Dat begint bij het vmbo,” zegt Erik can der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands. “Jonge vakmensen binnen het beroepsonderwijs moeten wij koesteren. We moeten hen blijven uitdagen en zo mooi op weg helpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Deze jongeren hebben recht op ongekende carrière kansen. Hier op Skills The Finals loopt zoveel top- en vaktalent rond. Talent dat de Nederlandse arbeidsmarkt zo hard nodig heeft.”

Een overzicht van alle medaillewinnaars per vakgebied zijn te vinden op de website van de organisatie.

Cookieinstellingen