Extra aanpassingen eindexamen middelbare school

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Net als vorig jaar loopt het schooljaar ook dit jaar anders dan leerlingen en docenten hadden gewild door het coronavirus. En dus is er een extra versoepeling als het gaat om het eindexamen.

Voor examenleerlingen gaat het parcours richting het examen gepaard met hindernissen. En dat heeft impact op de eindexamenperiode en de mentale gesteldheid van leerlingen én docenten. Gezien deze omstandigheden krijgen kandidaten de mogelijkheid om één vak niet mee te laten tellen. Dat was ook het geval bij de lichting van vorig jaar.

Dennis Wiersma is de nieuwe minister van onderwijs. Hij vindt het opnieuw een pittig jaar voor de leerlingen. “De middelbare schooltijd heeft genoeg hordes gekend,” weet ook hij. “Daarom wil ik de eindexamenleerlingen dit jaar dezelfde kansen geven als de lichting van vorig jaar. Met deze extra aanpassing van het examen geven we leerlingen de kans om een volwaardig en goed diploma te hebben. Zo helpen we hen ook de stap te zetten naar een mooie toekomst in het vervolgonderwijs.”

Twee herkansingen

Leerlingen mogen één niet-kernvak wegstrepen, de zogeheten duimregeling. Dat mag geen kernvak zijn als Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dan niet mee bij het bepalen van de uitslag. Wel blijft het cijfer zichtbaar op de cijferlijst.

Op deze manier kunnen leerlingen toch door naar het vervolgonderwijs. Wegstrepen kan alleen als een leerling hierdoor alsnog kan slagen. Eerder werd al bekendgemaakt dat examenkandidaten twee herkansingen hebben. Daarbij is er ook een extra tijdvak waardoor leerlingen hun examens kunnen spreiden.

Alleen als het nodig is

Minister Wiersma roept leerlingen op om het wegstrepen alleen te gebruiken als het écht nodig is. “Het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgopleiding. Daarbij is het dus ook belangrijk om al je vakken te halen. Als uit je cijferlijst blijkt dat het toch niet allemaal gelukt is, krijg je net als vorig jaar de mogelijkheid van deze regeling gebruik te maken.”

Cookieinstellingen