Wethouder Peter Feller: “Zet je fietsverlichting aan!”

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Met het ingaan van de wintertijd worden de dagen steeds korter. Dinsdag 21 december spant daarin de kroon met een zonsopkomst om 8.46 en -ondergang om 16.30 uur. Het is echt de tijd van de korte en donkere dagen.

De kans is groot dat je de komende weken in het donker op de fiets aan het verkeer deelneemt. Daarom is het juist in deze periode extra belangrijk dat je fietsverlichting in orde is en je deze gebruikt. Maandag 13 december was daarom een belangrijke dag voor wethouder Peter Feller. Deze dag werd voor de gelegenheid omgedoopt tot mAANdag. De wethouder was toen op bezoek bij CJS ’t Kompas in Den Bommel. Daar nam hij het AAN-estafettestokje over van het ROV Zuid-Holland.

Met een grote krijttekening roept hij op om de fietsverlichting AAN te zetten. Ook hielp hij met het controleren van de fietsverlichting van de leerlingen.

Zorg dat uw fietsverlichting goed zit 

Met de campagne ‘AAN in het donker’ vraagt de gemeente aandacht voor goede fietsverlichting. Niet alleen is het belangrijk dat je fiets is voorzien van wit of geel licht aan de voorkant en rood licht achter. Ook moet je fiets voorzien zijn van diverse reflectoren. Dat is een rode op de achterkant, witte of gele op de wielen (velgen of banden) en vier (amber)gele op de trappers.

Er zijn vele soorten fietslampen te koop in uiteenlopende prijsklassen. Maar niet alle lampjes zijn even zichtbaar en soms zelfs niet eens toegestaan. Fietslampen mogen bijvoorbeeld niet knipperen. Ook is het niet toegestaan om extra verlichting te gebruiken zoals spaakverlichting of meer dan één koplamp op een tweewieler. Wist je trouwens dat de boete voor het rijden zonder verlichting in het donker € 60,- bedraagt?

Losse lampjes

Losse lampjes die je kunt bevestigen aan je fiets of kleding zijn soms handig. Maar je mag de lampjes alleen vastmaken op de fiets of bovenlichaam (rug en borst). Je mag dus geen lampjes op je hoofd, armen of benen vastmaken.

Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af. Dus controleer je fietsverlichting of ga langs een fietsenmaker en zet je fietsverlichting AAN in het donker en overdag bij slecht zicht. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig thuiskomt!

Cookieinstellingen