Basisscholen en kinderopvang blijven voorlopig dicht

Foto: Sam Fish

Er was even sprake van het eerder openen van basisscholen en kinderopvang. Maar dat plan is nu van de baan. Ze blijven dicht tot het einde van de lockdown.

De huidige lockdown loopt af op 8 februari. Scholen en kinderopvang locaties gaan dan ook niet eerder open dan die datum. Dat heeft het demissionaire kabinet laten weten na overleg in het Catshuis op zondag.

Advies

Het kabinet neemt met dit besluit het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over. Deskundigen maken zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus. Die variant is besmettelijker dan het originele virus. Het is ook nog niet bekend hoe snel het zich verspreidt onder kinderen en hoe zij erop reageren.

De opening van de basisscholen is een prioriteit voor het kabinet en de Kamer. Daarom was het OMT gevraagd of het basisonderwijs en kinderopvang niet eerder open kon gaan. Maar doordat er nog zoveel onbekend is over deze nieuwe coronavariant, is dat niet verstandig.

Teleurstelling

“Het is een grote teleurstelling,” vindt minister Arie Slob van onderwijs. Er is volgens hem nog heel veel onzeker over de werking van de Britse variant. “We hebben als het om kinderen gaat nog wat meer bevestiging nodig.”

“De noodopvang blijft wel gewoon open. Volgens het OMT is dat verantwoord,” zegt de minister. De kinderopvang is volgens hem bereid om te helpen bij de noodopvang. “Dit gaan we zo snel mogelijk organiseren.”

Zorgverlof voor ouders

Het kabinet gaat deze week praten met sociale partners. Er wordt dan gekeken of ouders zorgverlof kunnen krijgen. Volgens de bewindsman is het kabinet ook bereid om hiervoor de portemonnee te trekken.

Het kabinet maakt zich daarnaast ook zorgen om de achterstanden bij leerlingen. Er komen aanvullende plannen voor de lange termijn. “Daar wordt meerdere jaren geld voor vrijgemaakt,” aldus minister Slob.