Kweek je eigen salade met ‘Van zaadje tot slaatje’

Foto: PR IVN Natuureducatie

Mist je kind de schooltuin? Begin dat thuis een mini-moestuin met ‘Van zaadje tot slaatje’ van IVN Natuureducatie.

IVN Natuureducatie start de mini-moestuinactie speciaal voor de kinderen die thuis zitten. Met ‘Van zaadje tot slaatje’ leren kinderen in een paar weken tijd hun eigen salade te kweken. Iedere week verschijnen er leuke en leerzame instructievideo’s online. Hiermee kunnen ze stap voor stap zorgen voor hun eigen moestuin.

Praktisch en eenvoudig

Scholen en kinderopvang/BSO zijn nu alleen open voor een klein aantal kinderen. En in de meivakantie zijn ze helemaal dicht. Het schoolmoestuinieren ligt dus even helemaal stil, terwijl het groeiseizoen nu juist van start gaat. ‘Van zaadje tot slaatje’ biedt een praktische en waardevolle moestuinervaring voor thuis.

Kinderen kunnen de komende weken op een makkelijk manier een salade leren kweken. Dit hoeft natuurlijk niet alleen, ze krijgen hierbij hulp van IVN’ers Marieke en Louwra. Ze gaan zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden en natuurlijk smullen.

De moestuinvideo’s richten zich op kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Maar tuinieren is natuurlijk leuk voor alle leeftijden, dus doe vooral mee. En ook fijn; met een klein budget kom je een heel eind!

Moestuin groot en klein

Behalve dat kinderen zelf een salade kunnen maken, kunnen ze ook een kijkje nemen in een echte schoolmoestuin. Daar worden bestaande beelden van gebruikt. Deze zijn van de film ‘De moestuin – een jaar rond met je handen in de grond’. Later in het jaar gaat deze film pas in première.

Ook worden er vragen beantwoord van kinderen die meedoen aan de actie.

Zo doe je mee

Lijkt het je leuk om ook je eigen moestuin bij te houden? Gezellig! Mee doen is makkelijk en kan op de onderstaande manier.

  • Kijk elke maandag naar een nieuwe instructievideo van Marieke en Louwra. Zij helpen je stap voor stap je eigen salade te kweken. De nieuwe video is elke week te vinden onder het kopje ‘aan de slag’.
  • Stel je vragen via #vanzaadjetotslaatje op Instagram of Facebook. Een leuke foto insturen mag natuurlijk ook!
  • Check iedere donderdag de video op de website voor extra tips en antwoorden op de meest gestelde vragen.
  • Vergeet je niet aan te melden voor de ‘Van zaadje tot slaatje’-reminder. Dan ontvang je twee keer per week een herinnering voor de video’s en de vragenronde. Zo krijgt jouw slaatje alle aandacht die het nodig heeft. Bovendien maak je dan ook kans op te gekke prijzen voor jezelf of je hele klas!
  • Na enkele weken kun je genieten van je eigen gekweekte slaatje.

‘Van zaadje tot slaatje’ is onderdeel van de IVN campagne #groenomtedoen. Wil je meer tips om thuis van de natuur te genieten? Ga dan naar www.ivn.nl/groen-om-te-doen.