De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen en die werden woensdagochtend 22 januari afgetrapt op de J.C. van Gent in Sommelsdijk. Niemand minder dan schrijfster Saskia Maaskant kwam langs om de kinderen voor te lezen.
Door Sam Fish
Hét boek voor de Nationale Voorleesdagen van dit jaar is Moppereend. Dat boek werd eerder nog benoemd tot Prentenboek van het jaar 2020. Maar Saskia besloot het anders aan te pakken. “Er zijn te veel prentenboeken voor kinderen,” zegt ze. “Prentenboeken zijn leuk, dat zal ik nooit ontkennen. Maar als je kinderen echt wilt laten luisteren, dan moet je een boek als deze voorlezen. Doordat er geen plaatjes zijn om naar te kijken is alle aandacht gevestigd op de persoon die voorleest. En natuurlijk het verhaal dat wordt voorgelezen.”
Voorlezen voor kinderen is belangrijk. Het helpt bij het ontwikkelen van het taalgevoel en de woordenschat. Saskia las deze ochtend op de basisschool voor uit het boek ‘Het boek zonder tekeningen’ van B.J. Novak. “Het is een boek met allemaal grappige woorden, kinderen vinden dat geweldig,” legt ze uit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘Blurp’, ‘grumpf’, ‘kippenkop’ en ‘poepiekont’. “Als je een volwassene een raar woord zegt zal een kind de eerste zijn die gaat giechelen. Dat doet dit boek dus ook met kinderen. Je hebt dan helemaal geen tekeningen meer nodig.”
De laatste week van januari staat elk jaar in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Deze periode wordt traditiegetrouw afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. Honderden scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven, gastouders en boekhandels doen eraan mee. Door het hele land zijn in deze week ook verschillende voorleesactiviteiten.
Het doel van de Nationale Voorleesdagen is om het voorlezen te stimuleren. En dan vooral aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Kinderen krijgen op deze manier niet alleen een beter taalgevoel en grotere woordenschat. Het verbetert ook hun begrip op de wereld om hen heen. En natuurlijk verbetert het voorlezen ook de band tussen het kind en (groot)ouder.