Groep 7/8 obs Roxenisse bouwt eigen stad

Foto: Sam Fish

Groep 7 en 8-leerlingen van obs de Roxenisse uit Melissant reisden op maandag 25 maart af naar het bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis om daar hun eigen stad te bouwen. Ze mochten het spits afbijten voor Democracity.

Door Sam Fish

Steden en dorpen zijn er in overvloed, maar ze zijn niet zomaar ontstaan en ook over de invullen van een plaats moet goed nagedacht worden. Aan de leerlingen de taak om daarom hun eigen stad te bouwen en democratisch te stemmen over wat er in de stad komt te staan.

Allereerst werden de kinderen verdeeld over vijf partijen. En voor die partijen moesten namen bedacht worden. Zo werd de partij Groen Rechts opgericht, een groepje noemde hun partij ‘Partij voor Veiligheid, Onderwijs en Activiteiten’, heette er een de Nationale Veiligheidspartij, was er een partij voor Veiligheid, Recreatie en Milieu, en mocht natuurlijk ook de Partij van Geiten niet ontbreken.

Vervolgens werden de rollen verdeeld en werden de partijleden benoemd tot voorzitter, woordvoerder, partijlid of secretaris. En dan kan het echte spel beginnen.

Democracity
Onder leiding van Steven Kling is het aan de partijen om vier gebouwen per partij uit te kiezen die in de stad komen te staan. De partijen moesten uitleggen waarom ze deze gebouwen hadden gekozen, passend bij de standpunten van hun partij. Door middel van een stemming werd er bepaald of het gebouw in de stad mocht worden geplaatst. Hierbij sneuvelden de speeltuin en het bos, maar werd er wel gezorgd voor een brandweerkazerne, scholen, een glasbak en een schaatsbaan.

Raadslid
Om de kinderen een indruk te geven van hoe een echt bestuur werkt, was SGP-raadslid Pieter Breederveld aanwezig in ’t Rondeel. Hij vertelde de kinderen onder meer over het vergaderen in de raadszaal en de onderwerpen waar de gemeente wel en niet over gaat. In het afsluitende vragenkwartiertje stelden de kinderen zeer uiteenlopende vragen. Eén van de meest prangende vragen was waar die grote televisies in het midden van de raadszaal voor dienden. Pieter legde geduldig uit dat de schermen onderdeel zijn van het videosysteem waarmee de raadsvergaderingen worden opgenomen en live via internet worden uitgezonden.

Meer scholen
Tot en met 15 april zullen ook nog andere klassen aan de beurt komen. In totaal doen elf basisscholen van Goeree-Overflakkee mee aan het democratische spel in de raadszaal. Twee jaar geleden mochten basisschoolleerlingen het spel ook al spelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen