Obs de Roxenisse wandelt voor schoon water

Foto: Sam Fish

Elk jaar lopen duizenden leerlingen mee aan de wandeling voor water, georganiseerd door Simavi. En hoewel deze loop officieel pas op woensdag 20 maart zou plaats vinden liep obs de Roxenisse in Melissant alvast op dinsdag. “Morgen is het schoolvoetbal,” verklaart juf Mieke.

Door Sam Fish

Groep 7/8 van de openbare basisschool in Melissant lijkt er helemaal klaar voor. Iedereen is vrolijk, het weer zit heel erg mee en de tassen staan klaar op tafel. Iedereen draagt tijdens de wandeling van zes kilometer namelijk een blauwe rugtas met zich mee met daarin zes liter water. “Dat is een goede manier om te ervaren hoe de kinderen in Afrika dat meemaken,” zegt Rachel (10), één van de leerlingen die mee loopt. “Voor ons is het een leuke en bijzondere ervaring, maar dat komt omdat wij dit maar één keer hoeven te doen. De kinderen daar moeten dit meerdere keren per week doen.”

Met ‘daar’ bedoelt ze de kinderen in Oeganda en Tanzania. Met de wandeling halen de leerlingen namelijk geld op wat daar wordt gebruikt om de huidige situatie te verbeteren. “Met dit geld wordt er voorlichting gegeven over het wassen van je handen,” vertelt Elise (11). “Er wordt ook gezorgd voor schoondrinkwater en er worden wc’s gebouwd.” Wereldwijd hebben namelijk meer dan 660 miljoen mensen geen toegang tot veilig en schoon drinkwater en sanitatie. De leerlingen van obs de Roxenisse dragen op deze manier dus een steentje bij om daar iets aan te doen.

In totaal zijn het 24 leerlingen die meewandelen voor het goede doel. “Als het zwaar wordt gaan we gewoon ‘doen, durven of de waarheid’ spelen onderweg. Dat zorgt er wel voor dat we even ergens anders aan kunnen denken dan de zware tassen op onze rug,” aldus Elise.

Simavi
Het ‘wandelen voor water’ wordt elk jaar weer georganiseerd door Simavi, maar dat is niet het enige dat ze doen. Simavi wil ervoor zorgen dat kwetsbare mensen in arme en minder welvarende landen zelf kunnen kiezen voor een gezond leven op basis van goede en volledige informatie.

Simavi zorgt eerst voor een gastles in de klas die mee wandelt. Daarna krijgen de kinderen een week de tijd om langs de deuren te gaan en geld in te zamelen voor het goede doel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen