Steeds meer Nederlanders over op glasvezel

16 dec 2021, 15:06 Nieuws
glasvezel pexels
Steeds meer huishoudens stappen over op glasvezel. Dat blijkt uit cijfers van Prijsvergelijken.nl.
Onder de overstappers is aanbieder T-Mobile de grootste favoriet. En de verwachting is dat de populariteit van verbindingen nog sneller gaat toenemen. Daarbij gaat het vooral om snelheid en de betrouwbaarheid van de verbinding.
Opvallend genoeg blijft de Randstad wel achter als het gaat om aansluitingen. Als er gekeken wordt naar percentages zijn de Waddeneilanden de koploper van het land.

Overstap naar glasvezel

Tussen juli 2019 en juli 2020 stapten bijna 20.000 huishoudens over op glasvezel. In diezelfde periode een jaar later waren dat ruim 31.000 overstappers. Van alle bovengenoemde overstappers, ging ruim 53 procent voor glasvezel. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden om op over te stappen. In het jaar erop stapte 60 procent over op glasvezel.

Betrouwbaar

Er zijn twee grote factoren voor de snelle groei van het gebruik van glasvezel. Dat is aan de ene kant de hoge internetsnelheid. En aan de andere kant het betrouwbare internet met lage gevoeligheid voor storingen. Met glasvezel is het mogelijk om 1000 Mb/s te halen. Met een DSL-kabel, het traditionele internet, is dit maximaal 200 Mb/s.
Een DSL-kabel levert mindere snelheid naarmate je verder van een wijkcentrale af woont. Bij glasvezel blijft deze verbinding stabiel. Daarnaast is glasvezel op steeds meer plekken in het land beschikbaar. Hoogstwaarschijnlijk zijn veel mensen het belang van goed internet gaan zien door het vele thuiswerken.

Randstad blijft achter

“Opvallend is dat er in de dorpen of kleinere steden momenteel meer glasvezel ligt dan bijvoorbeeld in de Randstad,” zegt Coen Jonker. Hij is de productmanager voor de internetvergelijker van Prijsvergelijken.nl. “In buitengebieden wordt eerder glasvezel aangelegd. Hier zijn vaak geen goede alternatieven. Ook logistiek gezien is het in de Randstad moeilijker dan in de meeste buitengebieden.”
Mede hierdoor zijn vier van de vijf Waddeneilanden zo goed als gelanceerd. Procentueel blijft de Randstad vooralsnog achter. Zo heeft op Texel honderd procent van de huishoudens beschikking over glasvezel. De gemeente Rotterdam zit pas op zeven procent.

Toegang tot glasvezel

Begin oktober van dit jaar had bijna de helft van Nederland toegang tot glasvezel. De verwachting is dat in 2030 bijna heel Nederland dat heeft. “En het is bekend dat ruim één op de vijf mensen voor glasvezel kiest als de mogelijkheid er is,” zegt Jonker. Noord-Groningen, Zeeland en de Randstad hebben op dit moment de laagste percentages. “0,25 procent van Nederland gaat geen aansluiting krijgen voor glasvezel. Op die specifieke plekken is het voor providers te duur om het aan te leggen,” aldus Jonkers.