Pas maar op met je kroket of bitterballen

jun 14 , 10:12 Nieuws
kibble g98dfa3c19 1920
Het is geen leuk nieuws, maar wel belangrijk om te horen. Het kan namelijk zomaar zijn dat er vlees van afgedankte racepaarden in je kroket of bitterbal zit.
Je staat er niet bij stil als je een kroketje haalt bij de snackbar, maar het kan dus zeker wel. Het gaat om vlees van Britse en Ierse renpaarden. Het vlees van deze dieren is ongeschikt voor menselijke consumptie. Dat komt doordat ze tijdens hun carrière mogelijk medicatie hebben gehad om blessures te behandelen. Het vlees komt hier terecht via malafide Nederlandse paardenhandelaren.
Het nederlandse Hous of Animals heeft samen met het Ierse tv-programma ‘RTÉ Investigates’ onderzoek gedaan. Ze stellen dat paardenvlees veel wordt verwerkt in snacks als bitterballen en kroketten. En die worden vervolgens verkocht bij horecagroothandels.

Afgedankte racepaarden

Het vlees komt van afgedankte racepaarden. Dit zijn paarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen. Deze dieren worden vervolgens ‘onder erbarmelijke omstandigheden’ naar Nederland en België vervoerd. Daar krijgen ze een nieuwe identiteit middels een chip en een vals paspoort. En met die identificatie gaan ze naar slachthuizen in onder meer Spanje, Italië, Polen en het Nederlandse Kerkdriel. En dat is dus hoe paardenvlees illegaal in de voedselketen terecht komt.
Dat de paarden juist in Nederland een vals paspoort krijgen komt doordat hier geen dierenarts nodig is. En dat terwijl dit in veel andere landen wel het geval is. De chips worden op internet besteld met een Duitse code. Daardoor is de achtergrond van een paard nauwelijks traceerbaar, aangezien Duitsland een gesloten database heeft.
Let op, onderstaande beelden kúnnen schokkend zijn. Er zitten géén beelden in van slachtingen.