“Een tarief voor rekeningrijden is onrechtvaardig”

05 jul 2023, 9:56 Nieuws
car g876aa25d8 1920
“Eén tarief voor rekeningrijden is onrechtvaardig en kan alleen als er fors geïnvesteerd wordt in voorzieningen op het platteland.”
Dat stelt Robert Leever namens de P10 naar aanleiding van de conclusies van een reeks onderzoeken naar de invoering van rekeningrijden in Nederland. De P10 is het samenwerkingsverband voor plattelandsgemeenten. Uit de onderzoeken blijkt dat één tarief – een zogeheten ‘vlakke heffing’ - van 7 á 8 cent per kilometer de voorkeur heeft. Minister Harbers en staatssecretaris Marnix van Rij stelden de Tweede Kamer vorige week per brief op de hoogte van de onderzoeken.
P10 benadrukt de noodzaak van differentiatie in het tariefsysteem voor rekeningrijden in plattelandsgebieden. “Een vlakke heffing pakt voor plattelandsbewoners onevenredig hard uit,” vindt Robert Leever. Hij is wethouder van de gemeente Hollands Kroon en lid van het dagelijks bestuur van P10. “Zij hebben meestal geen keuze en zijn vaak afhankelijk van de auto. Door verdwijnen van voorzieningen moeten zij grotere afstanden afleggen voor bijvoorbeeld boodschappen of gezondheidszorg. Bovendien is er vaak geen openbaar vervoer op het platteland.”

Voorzieningen

Recente rapporten, waaronder 'Elke Regio Telt' spreken van een verschraling van voorzieningen op het platteland. De rapporten tonen aan dat plattelandsbewoners te maken hebben met een afnemend voorzieningenaanbod en toenemende vervoersongelijkheid. De auto is vaak de enige optie voor dagelijkse mobiliteit. Het invoeren van een vlakke heffing zonder investeringen in het openbaar vervoer en alternatieve oplossingen voor mobiliteit, beperkt de mobiliteit en toegankelijkheid voor plattelandsbewoners.
P10 pleit daarom voor een tariefsysteem waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en omstandigheden van plattelandsgebieden. Tegelijkertijd is het van essentieel belang te investeren in het verbeteren van het openbaar vervoer op het platteland en het faciliteren van alternatieven zoals deelmobiliteit. Leever: “Alleen zo bereiken we een evenwicht tussen duurzaamheid én de leefbaarheid op het platteland.”