Vanaf maandagochtend geeft het KNMI code geel af. Dit keer niet vanwege harde wind of regen, maar juist vanwege extreme hitte.
In vrijwel het hele land wordt het tropisch. En dus geeft het RIVM een hitteplan af. Op maandag worden er temperaturen verwacht tussen de 30 en 35 graden Celsius. Op dinsdag loopt dat zelfs op tot temperaturen tussen de 33 en 37 graden Celsius. Plaatselijk kan dat zelfs nog hoger worden. In het noorden misschien iets koeler.
Op woensdag wordt de warmte verdreven. Alleen in het oosten van het land kan het dan nog 30 graden worden. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid moeten goed opletten. Zij kunnen gezondheidsklachten krijgen door extreme hitte. Let daarom dus ook goed op de mensen om je heen.
De overheid komt dus met een hitteplan voor de komende dagen. Maar daar blijft het niet bij. Door de hitte kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt er vanaf maandag naast het hitteplan ook een smogwaarschuwing. Deze waarschuwingen gelden voor het hele land.
Warm weer kan ervoor zorgen dat mensen die niet in staat zijn om goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken en ernstige gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Denk aan vermoeidheid en hoofdpijn, maar zeker ook uitdroging en hitteberoerte. Het is daarom belangrijk dat we goed op de mensen in onze omgeving letten. Vooral ouderen zijn een kwetsbare groep. Zij kunnen hun lichaamstemperatuur slechter onder controle houden. Daarbij krijgen ze ook minder snel een dorstgevoel.
Anderen kunnen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een chronische aandoening of personen in een sociaal isolement. Ook mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen zijn een kwetsbare groep.
Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving zijn om extra op te letten. Maar vergeet ook niet om goed op jezelf te letten. We hebben hieronder wat tips om deze hete dagen door te komen.
Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven. Ook is het verstandig om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.
De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarm.