Bureau Jip start met stiefcoaching

20 okt 2017, 11:31 Nieuws
bureau jip 1
Sam Fish

Anderhalf jaar geleden maakten Elly van Driel en Anja de Bruin een doorstart met Bureau Jip, een bureau dat kinderen begeleidt die thuis, op school of persoonlijk vastlopen. Denk bijvoorbeeld aan trauma’s, faalangst, ADD en ADHD. Nu is de rust een beetje wedergekeerd en hebben de dames tijd om te starten met een nieuw project.

“Ik heb het afgelopen jaar een opleiding gevolgd over het begeleiden van stiefgezinnen,” vertelt Elly. “Een scheiding is een verwarde en moeilijke periode voor een kind, want er verandert een hoop. De kinderen zitten in een scheiding, dan gaan ze wennen aan de nieuwe situatie, één of beide ouders krijgen een nieuwe partner waardoor het gezin weer wordt uitgebreid en in ruim zestig procent van de gevallen gaat ook het stiefgezin weer uit elkaar.” Het blijkt dus dat het niet gemakkelijk is om het nieuwe gezin, waaraan vaak vol enthousiasme is begonnen, in stand te houden. De ingewikkelde opbouw van een stiefgezin is daarvan een van de belangrijkste oorzaken.

“Dat zorgt niet alleen voor nog een moeilijke en verwarde scheiding,” vult college Anja de Bruin haar aan. “Het kind moet nu een bezoekregeling gaan treffen met nog meer mensen, want ook de stief familie is familie geworden. Het gezin van de nieuwe partner had misschien al kinderen uit een vorig huwelijk en dan met de nieuwe scheiding zijn ze ineens broertjes of zusjes kwijt.”

LEES OOK: Griezelige taferelen tijdens jaarlijkse musical Ollie B Bommel

“Ons doel is om die gezinnen te helpen en er is op dit moment maar een mager aanbod van stiefcoaches,” vertelt Anja. “Er moet onderling gepraat worden over het feit dat het fout zou kunnen gaan in het nieuwe gezin, want als er niet gecommuniceerd wordt, gaat het sowieso fout. Samen met het gezin gaan we een stiefplan opzetten waarin duidelijk wordt wie welke rol op zich neemt en hoe de stiefouder de kinderen van zijn of haar partner behandelt.”

“We zijn nu bezig met het opzetten van dit nieuwe project. Ik heb de opleiding gevolgd, dus de kennis is er. We kunnen beginnen,” zegt Elly. “Anja komt uit de reguliere GGZ en we worden bijgestaan door een neuropsycholoog voor kinderen. Onze methodieken kunnen overlappen, maar we kijken allemaal vanuit een andere hoek, wat af en toe best handig kan zijn. We kunnen per kind heel goed oordelen wat de beste manier is om te helpen doordat we allemaal onze eigen ervaringen en invalshoeken hebben.”

“Maar het is niet zo dat wij de problemen oplossen voor een kind,” valt Anja haar collega bij. “De kinderen lossen hun eigen problemen op met onze hulp. Mocht dat niet lukken, dan zoeken we het hogerop. Wij bieden begeleiding en daar kun je alle kanten mee op.”

Wachttijden

“Bij sommige instellingen kan het soms heel erg lang duren voordat een gezin aan de beurt is, maar bij ons is dat gelukkig niet zo,” vertelt Elly. “We hebben hier geen wachtlijsten, dus we plannen binnen twee weken een intakegesprek en dan zouden we vrijwel meteen aan de slag kunnen.” “Sommige problemen zijn echter zo belangrijk dat we ze proberen diezelfde dag nog hulp te bieden,” vult Anja aan.

Bureau Jip

Bureau Jip, Jeugd In Perspectief, werd tien jaar geleden opgericht door Elly van Driel en Geertje van Rossum in Geertjes eigen huis in Dirksland. Anderhalf jaar geleden besloot zij te stoppen en maakte Elly van Driel samen met Anja de Bruin een doorstart. Inmiddels is Bureau Jip te vinden aan de Oostelijke Achterweg 17 in Sommelsdijk.