GoedvoorGoed brengt je het poldergevoel

Foto: PR GoedvoorGoed

Zorgbedrijf GoedvoorGoed probeert afwisselend werk te organiseren voor iedereen die het op de arbeidsmarkt even niet redt en deze maand is GoedvoorGoed ook toegetreden tot het ‘paardenvolk’ met de aanschaf van Shetlandpony Sjakie.

Het beestje heeft nu plek bij stalhouderij van Eck in het buitengebied van Sommelsdijk.

De samenwerking tussen stalhouderij van Eck en GoedvoorGoed is vorig jaar goed op gang gekomen. Volgens bedrijfsleidster Liesbeth van Eck sluiten de visies naadloos op elkaar aan; zo min mogelijk regels. “Soms kan paardenvolk vreselijk formeel zijn, het juiste jasje en zo. Bij ons staat voorop dat je goed voor je paard zorgt en met zo’n 25 paarden op stal kunnen we extra handjes goed gebruiken. De kudde moet elke dag de wei in, stallen schoon etc,” vertelt Liesbeth. De aanloopfase verliep wat stroef, GoedvoorGoed medewerker Niek Verkerk daarover:  “Je moet wel echt iets met paarden hebben, anders is de stal uitmesten geen leuk werk. Voor ons staat voorop dat onze mensen met plezier aan de slag gaan. Om die reden hebben we de locatie uitgebreid met een moestuin en hebben de fietsenmakerij verplaatst. Ook een gedeelte van de computerwerkplaats is naar het buitengebied van Sommelsdijk gekomen. Zo is er afwisseling in de klus die je aanpakt.”

Sjakie staat te voorlopig te wennen aan zijn nieuwe thuis in een ruime paddock. Door omstandigheden moest deze achtjarige hengst van zijn vertrouwde plek verkassen. Sjakie was de laatste jaren een beetje aan zichzelf overgelaten en had zijn goede manieren verleerd, daarnaast moest de dierenarts er aan te pas komen. Weinigen zagen er nog toekomst in en de slachterij dreigde. Sylvana van der Veer heeft zich nu over Sjakie ontfermt en samen met Liesbeth is ze met het heropvoedingsprogramma gestart.

LEES OOK: Bijdragen aan een duurzame toekomst? Kom naar de Energy Island beurs!

Met paarden aan de slag is voor Sylvana een gouden kans gebleken. Zij is pionier van het eerste uur en is via GoedvoorGoed al drie jaar bezig bij de stalhouderij. Eerst voorzichtig een ochtendje maar nu drie volle dagen aan de bak. “Van kinds af aan was ik bij de paarden te vinden,” vertelt ze terwijl ze Tinker Pluto liefdevol staat af te borstelen. “Ik was eerst bezig in de catering maar dit is leuker, het gaat sindsdien ook veel beter met me. Ik woon nu op mezelf en heb een leuke vriend.” Sylvana moest in het begin enige angst overwinnen “Ik heb een ongeluk gehad met een schrikachtig paard, ik loop er nog een beetje scheef van. De eerste keer dat ik weer op een paard klom was ik best bang. Gelukkig loopt er altijd een ervaren begeleider mee als ik daarom vraag.” Sylvana over haar collega’s: “Paarden hebben, net zoals mensen, een gebruiksaanwijzing. Sommige zijn erg gevoelig en dan past het soms niet bij elkaar. Samen met Liesbeth zijn we nu bezig de makste paarden op te leiden zodat ook beginners kunnen ervaren hoe leuk het is om de wereld vanaf het zadel te bekijken.”

Het bedrijf van de familie van Eck is al generaties gevestigd op de Kraaijensteinsedijk en schakelde zo’n 10 jaar geleden over van traditionele landbouw naar paarden. “We zijn al een poosje bezig met de volgende omslag,” vertelt Liesbeth. “Dagelijks komen er tientallen mensen over de vloer die hier genieten van de natuur en de ruimte. Wij noemen dat het Poldergevoel. Dat bracht ons op de gedachte om de toeristische mogelijkheden te gaan benutten, de theeschenkerij en het terras zijn bijna af en al in gebruik voor partijen.” Liesbeth wijst naar de kap van de half open schuur, “daar zijn B&B-studio’s gepland, de bouwtekeningen zijn al klaar.” Liesbeth droomt van een camping op het terrein. “Niet met stacaravans maar echt voor vakantie. Je kunt je paard meenemen, plek genoeg in de wei.” Wilt u ook genieten van het Poldergevoel? Kom eens een kijkje nemen bij stalhouderij van Eck, Kraaijensteinsedijk 16.

Reacties