Cursus Chinees Porselein en Delfts Aardewerk

Foto: KCE

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Maandagavond 2 maart start kunsthistoricus Frans Swagemakers een avondcursus over Chinees Porselein en Delfts Aardewerk.

Het kapen van Portugese schepen en het volgen van hun handelsroutes leidde tot grote belangstelling voor het Verre Oosten. Het doel hierbij was specerijen te bemachtigen. Voorheen werden deze tegen hoge prijzen verkocht door Venetiaanse kooplieden die de goederen aangeleverd kregen via karavanen uit de zijderoutes van Oost naar West.

Lees ook: Van Weel-Bethesda Ziekenhuis krijgt 8,5

Vooral Nederlandse kooplieden investeerden in de nieuwe maar gevaarlijke route over zee. Enkele teruggekeerde schepen veroverden direct de specerijenmarkt van Europa. De lichte specerijenlading was verzwaard met tweederangs porselein. Dat dit zoveel op zou leveren hadden de kooplieden nooit verwacht

Ineens was er naast de vraag naar specerijen ook een markt voor het porselein. China besloot ruimschoots te leveren en vervaardigde decoraties die vanuit het Westen werden aangeleverd. De Nederlanders, die het grootste deel van de profijtelijke markt in handen hadden, werden er immens rijk van. De winsten werden veelvuldig geïnvesteerd in de groei van de vloot, wat de marktpositie nog meer versterkte.

De binnenlandse plateelbakkerijen zagen dit met lede ogen aan, wachtten niet al te lang en brachten eigen “porselein” op de markt, compleet met Chinese motieven. Het echte porselein kon niet worden gefabriceerd. China hield het recept lang geheim. Produceren en leveren binnen Europa was ook veel handiger. Delft werd het centrum van het “Chinese” aardewerk. De bakkerijen speelden geweldig in op de vraag.
Borden, schalen, vazen, zelfs vogelkooitjes en natuurlijk tulpenvazen werden ontworpen. Van het verre China naar Delft, in de 17e, de Gouden Eeuw, ziet u in deze cursus de mooiste voorwerpen passeren.

Lees ook: L’Inconnu du Lac vanavond in het Diekhuus

Frank Swagemakers (1958) heeft zijn opleiding kunstgeschiedenis en archeologie gevolgd in Leiden. Een citaat van hem: “Je hoeft kunst niet mooi te vinden, maar het is heel interessant als je de achtergrond of de plaats in de tijd kent. Dan begeef je je even in een andere wereld.”

De kosten van deze cursus bedragen slechts € 37,50.
De cursus bestaat uit drie maandagavonden van 19:30-21:30. De cursusdata zijn: 2, 16 en 23 maart. De Remonstrantse Kerk heeft haar kerkgebouw voor deze cursus beschikbaar gesteld, Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat P. Hofs – de Bruijne, Telefoon: 0187-601048 of mailen naar [email protected]. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen