Omgaan met landbouwverkeer

06 okt 2016, 10:02 Nieuws
agriculture 1401587 1920
Pixabay; FotografieSDV

Op vrijdag 14 oktober 2016 gaan leerlingen van basisscholen uit Middelharnis aan de slag met het lesproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer'.

Op het parkeerterrein bij De Jonge Spartaan en Good Luck aan de Oostplaatseweg in Middelharnis klinkt om 8.45 uur het startschot voor dit verkeersveiligheidsproject.

138 leerlingen van groep 7 en 8 krijgen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe ‘groot en klein’ landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

LEES OOK: Boek over Flakkeese YouTuber Giovanny Latooy en zijn familie

VOMOL: twee doelgroepen
De basisschoolleerlingen krijgen voorlichting rondom opvallend landbouwverkeer van studenten van een mbo-opleiding in de agrarische sector en van enkele leden van de Plattelandsjongeren Euro-Delta. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de basisschoolleerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak worden twee groepen jonge verkeersdeelnemers bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen.

Samenwerking
De gemeente Goeree-Overflakkee werkt samen met het Waterschap Hollandse Delta, de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Veilig Verkeer Nederland, Connexxion en de politie aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee (RPV-GO). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH), die het project financiert, organiseert de RPV het project VOMOL. Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project. Het lesprogramma VOMOL is ontwikkeld door Emiel Burgers, docent AOC Doetinchem, in nauwe samenwerking met het ROV Gelderland.