Er wordt steeds meer geld geleend

Foto: Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. Gemiddeld lenen we ruim 16.000 euro, 10 procent meer dan twee jaar geleden.

In mei 2022 lag het gemiddelde leenbedrag nog op 14.471 euro. Dit jaar is dat 16.334 euro. Een nieuwe auto blijft voor de meeste menen een reden om geld te lenen. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. In Zuid-Holland ligt het gemiddelde leenbedrag op 17.027 euro.

Opvallend is een daling van ruim 30 procent van het aantal leenverzoeken voor een verbouwing in vergelijking met twee jaar geleden.

Nieuwe auto

Nederlanders hechten veel waarde aan een eigen auto. Dit komt duidelijk naar voren in het leengedrag. Bijna de helft (42,2%) van alle leenverzoeken bij Independer is namelijk voor het kopen van een auto. En daar wordt gemiddeld 15.665 euro voor geleend. Dat is hoger dan twee jaar geleden. Toen leenden we nog gemiddeld 13.415 euro voor een auto.

“Koop je een nieuwe auto? Dan bestaat een gedeelte van de aankoopprijs uit BPM”, vertelt Marga Lankreijer-Kos. Zij is expert lenen bij Independer. “De BPM stijgt al jaren en daarmee dus ook de nieuwprijs van auto’s. Maar ook door de inflatie, hogere lonen en duurdere onderdelen betaal je nu meer voor een auto. Daarom lenen mensen nu gemiddeld meer geld voor een bolide dan twee jaar geleden.”

Meest vs minst

In de provincie Flevoland lenen mensen het meeste geld van heel Nederland. Het gemiddelde leenbedrag daar is 18.679 euro. Dat is net wat meer dan Groningen. Die provincie staat met 18.023 euro op de tweede plaats. En op plek drie staat Noord-Holland met 17.737 euro. Inwoners van Zeeland lenen het minst met een gemiddeld bedrag van ruim 13.000 euro.

Zuid-Holland

Het gemiddelde gewenste leenbedrag in Zuid-Holland is met ongeveer 1500 euro toegenomen. Dat staat nu namelijk op 17.027 euro en dat is een stijging van bijna 10 procent. De drie populairste leendoelen in onze provincie zijn de auto (41,3%), extra financiële ruimte (25,2%) en de verbouwing (14%).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen