Rechtse partijen zijn het eens over nieuw kabinet

16 mei , 9:06 Nieuws
the turret 1709763 1920
Afbeelding van Ellen26 via Pixabay
Precies 175 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen hebben PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt over een nieuw kabinet.
Tot op het laatste moment was het spannend of de partijen er uit zouden komen. Het akkoord is pas definitief als de vier fracties het eens zijn met het onderhandelaarsakkoord. Twee verkenners en vier informateurs in drie informatierondes waren nodig om dit resultaat te bereiken. Maar het akkoord is bereikt en dat houdt een aantal dingen in.
Zo wil het beoogde nieuwe kabinet dat het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd. Ook moeten we weer 130 mogen rijden op de snelweg. De NPO moet 100 miljoen euro inleveren. En de al aangenomen spreidingswet voor de opvang van asielzoekers wordt niet uitgevoerd.
Verder wil het nieuwe kabinet aan de NAVO-norm voldoen, maar de vier coalitiepartijen willen de begroting van het ministerie van Defensie niet nog verder verhogen. Dat betekent dat 2 procent van het bruto nationaal inkomen zal worden uitgegeven aan de krijgsmacht.
Deze punten staan in het onderhandelaarsakkoord dat de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB eerder woensdag afspraken. De fracties van PVV, NSC en BBB hebben hun fiat al gegeven aan de afspraken, op enkele kleine puntjes na.